«Αναταράξεις» σε όλο το πολιτικό στερέωμα φαίνεται πως προκαλεί το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς μετά την κυβέρνηση «ρήγματα» -μικρότερα ή μεγαλύτερα- κάνουν την εμφάνισή τους τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μάλιστα, το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει πλέον να εξαρτά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την στάση που θα τηρήσουν η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη επί του ζητήματος δείχνει να αυξάνει την ένταση στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Δεδομένες οι «διαρροές»

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει επιδοθεί σε «ανταλλαγή πυρών» με την κυβέρνηση με επίκεντρο το εν λόγω θέμα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι οι αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κόμμα «δεν θα δέσει τα κορδόνια της ΝΔ», αλλά και του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γκλαβίνα, ο οποίος σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν υποχρέωση να κάνουν τα… ρεπό των βουλευτών του».

Ads

Όλα τα παραπάνω πάντως ίσως να επιχειρούν να «κρύψουν κάτω από το χαλί» τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν και στην Χαριλάου Τρικούπη επί του επίμαχο νομοσχέδιο. Αυτές μάλιστα δεν φαίνεται να αφορούν αποκλειστικά το ζήτημα της τεκνοθεσίας, αλλά το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος με μεγάλη εμπειρία εξέφρασε μιλώντας στο tvxs την εκτίμηση ότι «4-5 βουλευτές θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου».

Παράλληλα όμως απέκλειε το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν θέτει η κυβέρνηση που φέρνει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα το κάνουμε εμείς για να δημιουργήσουμε κρίση στο εσωτερικό μας στα καλά καθούμενα;».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι λόγοι πίσω από την επιβολή κομματικής πειθαρχίας από τον Κασσελάκη

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγμα μοιάζουν πιο απλά, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίζει κατά την χθεσινή συνέντευξη στο Star πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι είναι «αρκετά πίσω» από την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, έσπευσε υπογραμμίσει με νόημα ότι το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια «θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Εκείνο πάντως που προκάλεσε εντύπωση ήταν η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην επίμαχη ψηφοφορία -όποτε αυτή πραγματοποιηθεί- στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι περισσότεροι την εξέλαβαν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «πετάξει το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε δημοσίως να πράξει το ίδιο με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Αρκετοί όμως από την άλλη διείδαν μια προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να «κόψει» όποια τυχόν διάθεση για διαρροές μπορεί να υπέβοσκε στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, ήταν εκπεφρασμένη η διαφωνία τόσο του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το ζήτημα της τεκνοθεσίας όσο και οι γενικότερες ενστάσεις εκ μέρους της Αθηνάς Λινού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση που του έγινε για τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τα δυο συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε σίγουρος πως δεν θα κινηθούν εκτός της κομματικής γραμμής.