«Ένα πράγμα δεν είναι δικαίωμα των παιδιών να επιλέξουν: τους γονείς τους. Και αυτά τα παιδιά δεν είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν Έλληνες γονείς. Για αυτό πονάνε. Για αυτό πονάμε  και εμείς που είμαστε οι γονείς τους. Γιατί όσο και να προσπαθούμε το σύστημα τα πετάει έξω». Με αυτά τα λόγια έκλεισε χθες την παρέμβασή του ο νέος πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας Ελλάδας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα την ιθαγένεια η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 98,4. Το πάνελ της εκδήλωσης στελέχωσαν ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων του ΚΚΕ, ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Άνθης, η Τζάκι Αμπολιμέν, από την ΜΚΟ Ασάντε, ο Δημήτρης  Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελλ. Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην Υπουργός Εσωτερικών και δημιουργός του νόμου 3838/2010 περί ιθαγένειας. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Πυλώνα της εκδήλωσης αποτέλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας. Πρόκειται περί μιας απόφασης που έχει απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις αντίστοιχες επιτροπές των κομμάτων, όπως και τις μεταναστευτικές οργανώσεις. Η σημασία της απόφασης αυτής γίνεται όλο και πιο σημαντική όταν σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία ο αριθμός των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα αγγίζει τις 200.000.
 
Γιάννης Ραγκούσης: Δεν σκότωσαν τον νόμο
 
Ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις στον νόμο 3838/2010, ανέφερε ότι «δεν σκότωσαν τον νόμο. Και ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί και από την συζήτηση που έχει γίνει γύρω από αυτό το θέμα μετά την απόφαση του ΣτΕ».
 
Για τον ίδιο η συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα της ιθαγένειας είναι πολύ πιο σημαντική από τον νόμο 3838/10. Ειδικά στις δεδομένες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες. «Είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα εάν το δούμε με ιστορικούς όρους, καθώς αφορά το μέλλον», ανέφερε ο ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτες οι φορτισμένες αντιδράσεις που δεν είναι αιτιολογημένες αλλά αποτελούν μέρος πολιτικού σχεδίου στον πυρήνα του οποίου υπάρχει η πολιτική απάτη και η αρπαχτή».
 
Όπως ανέλυσε ο ίδιος, ο νόμος 3838/10 άλλαξε ριζικά το καθεστώς με το οποίο χορηγείται ιθαγένεια, «καταργώντας το ρουσφέτι και εγκαθιστώντας ένα σύστημα διαφάνειας για να μπορεί όποιος νόμιμος ενήλικας μετανάστης θέλει να λάβει ιθαγένεια», ενώ εξήγησε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
 
«Η αντίληψη που θέλει τα παιδιά να παίρνουν ιθαγένεια στα 18 τα κάνει βορά στην Χρυσή Αυγή. Γιατί τα κάνει να είναι κάτι διαφορετικό. το να την παίρνουν στα 18 επιτρέπει σε κάθε ακροδεξιό, εγκληματικής φύσης, στοιχείο να τους απαγορεύει να σηκώνουν την σημαία – κάτι που θέλουν», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης ενώ επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Ξέρετε τι σημαίνει η δήλωση Σαμαρά ότι θα δίνει αυτομάτως ιθαγένεια σε όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα; Ότι η ιθαγένεια έχει τιμή. Θα έρθουν να ξεπλύνουν κάποιοι χρήμα αγοράζοντας παράλληλα και την ελληνική ιθαγένεια».
 
«Εάν από κάποιον κινδυνεύει η Ελλάδα δεν είναι από αυτά τα παιδιά. Είναι από τις ακροδεξιές και εκτός του ελληνικού πολιτισμού ομάδες και από την συγκεκριμένη πολιτική ομάδα που έχει πει τις μεγαλύτερες αθλιότητες και τα μεγαλύτερα ψέματα ακόμη και αν ο αρχηγός της έχει την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Όμως αυτό έχει κοντά ποδάρια», πρόσθεσε ο ίδιος και κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε ότι «δεν μιλάμε για παιδιά μεταναστών ή δεύτερης γενιάς. Μιλάμε για τα παιδιά μας. Μιλάμε για Έλληνες».
 
«Είμαστε ίδιοι»

Η Τζάκι Αμπολιμέν, 21 ετών, μέλος της ΜΚΟ Ασάντε, ανέβηκε πρώτη στο βήμα της εκδήλωσης ύστερα από πρόσκληση της δημοσιογράφου Μικέλας Χαρτουλάρη. Η ίδια έδωσε το στίγμα του παραπόνου που έχουν τα παιδιά των μεταναστών μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα στο σχολείο, και τώρα σπουδάζω. Όταν βγήκε ο νόμος κατέθεσα τα απαραίτητα χαρτιά – μου πήρε δυο χρόνια η διαδικασία. Και πριν από λίγο καιρό έρχεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μόλις φαίνεται ότι η κυβέρνηση αρχίζει να μας αναγνωρίζει, αλλάζει αμέσως στάση και παίρνει πίσω την ελπίδα της χορήγησης ιθαγένειας. Οι φίλοι μου είναι Έλληνες και με αντιμετωπίζουν και εμένα σαν Ελληνίδα. Είναι δικαίωμα μας να έχουμε ιθαγένεια. Δεν έχουμε διαφορά από τον γείτονά μας. Θέλουμε, όμως, να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με εκείνον», ανέφερε η Τζάκι.
 
Ανάγκη συνειδητοποίησης
 
Την ανάγκη να συνειδητοποιήσει η κοινωνία όλα όσα συμβαίνουν προερχόμενα από τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.
 
«Αυτό που λαμβάνει χώρα ως νομοθετική παρέμβαση είναι συστατικό στοιχείο μιας επικίνδυνης στρατηγικής που εφαρμόζεται με επικεφαλής όχι κάποιον παρακρατικό αλλά τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Βούτσης τεκμηριώνοντας την άποψή του αυτή διαβάζοντας ένα απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου για την επαναφορά του γένους ως κριτήριο εισαγωγής σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την πικρία του για την επιστροφή της συγκεκριμένης διάταξης προς συζήτηση στην Ολομέλεια έστω και ύστερα από ολιγοήμερη αναβολή.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να αναφέρει πως είχε πει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενης, στην Ολομέλεια ότι βουλευτές του κόμματός του είχαν επισκεφθεί τον αναπληρωτή υπουργό, Χαράλαμπο Αθανασίου στο γραφείο του και εκείνος τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί «ανακατάληψης των πόλεων». «Τότε ο αναπληρωτής υπουργός ήρθε στην Ολομέλεια και είχε δώσει εξηγήσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό ενώ είχε αδιαφορήσει για τις τρεις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα», κατήγγειλε ο κ. Βούτσης.
 
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Η χώρα δεν σώζεται με μνημόνιο και ακροδεξιά. Σώζεται εάν σωθούν οι άνθρωποί της και οι αξίες της», πρόσθεσε ο βουλευτής.
 
Δεν ήταν νόμος «μαγνήτης»
 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, υπογράμμισε πως η συντηρητική πολιτική της ΝΔ για την ιθαγένεια είναι μια επιλογή στο πλαίσιο μιας λανθασμένης θεώρησης ότι ενδίδοντας σε πρακτικές της ακροδεξιάς θα ανακόψει τη φόρα της. Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι ο ν. 3838/2010 δεν πρόκειται περί ενός νόμου – μαγνήτη που θα δικαιολογούσε τα σενάρια περί «μαζικών νομιμοποιήσεων», «αθρόων πολιτογραφήσεων» ή νόμων που δρουν ως «προσκλητήριο λαθρομετανάστευσης».

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι μια πιθανή απόφαση ανάκλησης των ιθαγενειών που έχουν χορηγηθεί θα μετέτρεπε αυτόματα τα παιδιά αυτά σε λαθρομετανάστες και έρμαια του μίσους των ρατσιστών που απροκάλυπτα πλέον δρουν στα σχολεία. Τόνισε δε ότι απομένει στο νομοθετικό σώμα να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει στις επιταγές του ΣτΕ τον υπάρχοντα νόμο, διατηρώντας όμως το πνεύμα του, ή αν θα το παραβιάσει πλήρως, κατά παραγγελία της ακροδεξιάς.
 
Απαίτηση ρεαλιστικών λύσεων
 
«Δεν επιτρέπει ούτε συναισθηματισμούς ούτε προσφέρεται για ρητορική το θέμα της μετανάστευσης», είπε κατηγορηματικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, συμπληρώνοντας ότι «απαιτεί ρεαλιστικές λύσεις».
«Το πολιτικό άσυλο είναι υποχρέωση και τιμή για την πολιτική μας παράδοση. Ο νόμος 3838 δεν είναι νόμος πρόσκληση. Πολλοί είναι οι μετανάστες που είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.
 
Για τον ίδιο κάθε κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την μετανάστευση θα πρέπει να στοχεύει στην ενσωμάτωση και στην πάταξη του νεοναζισμού. «Το σχέδιο νόμου, όμως,  που έχει κατατεθεί ξεκινά από μηδενική βάση. Στοχεύει στην πλήρη ανατροπή του 3838 όσον αφορά τα παιδιά δεύτερης γενιάς. Εξυπηρετεί, αποκλειστικά, τις προεκλογικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας περί ανακατάληψης των πόλεων», σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο νόμου που προωθείται είναι άστοχο, αποτελεί επιδείνωση του καθεστώτος για τους μετανάστες ακόμη και με δεδομένα προ του 2010, και θα διογκώσει τα ξενοφοβικά αισθήματα. Αυτό γιατί ανεβάζει τον χρόνο παραμονής των γονέων στα 8 χρόνια αντί των πέντε, που όριζε ο 3838/10, και αφήνει ακόμη το όριο της ηλικίας των 18 για να μπορεί ο μετανάστης να αιτηθεί ιθαγένειας.
 
«Για την ΔΗΜΑΡ τα παιδιά εφόσον οι γονείς τους ζουν εδώ πρέπει να λαμβάνουν ιθαγένεια. Θα είμαστε σθεναρά αντίθετοι με ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που προωθείται. Εκεί, στην Βουλή θα σχηματιστούν και οι ανάλογες συμμαχίες», ανέφερε.
 
Αυτοδίκαια η ιθαγένεια
 
Ο Αντώνης Αντανασιώτης μετέφερε τη θέση του κόμματός του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών είναι μέρος της εργατικής τάξης της χώρας και άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από καταγωγή, φυλή και χρώμα. Υποστήριξε δε το δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών να παίρνουν αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν μετά την ενηλικίωσή τους, καθώς και τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους μετανάστες, επισημαίνοντας όμως ότι μόνη η κτήση ιθαγένειας δεν αρκεί για την εξασφάλιση της κοινωνικής ισότητας.
 
Μήνυμα από την Εκκλησία
 
Ο π. Τιμόθεος Άνθης ανέγνωσε μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, σε μια εποχή που τα σύνορα, καλώς ή κακώς, δεν είναι κλειστά, δεν μπορεί να μας χωρίζει ούτε η καταγωγή ούτε το χρώμα, ούτε η φυλή μας, σύμφωνα με τα γραπτά του Αποστόλου Παύλου, και αυτό οφείλουμε να το παραδεχόμαστε ως πολίτες του κόσμου.

Ads

Η ορθόδοξη παράδοση αντιμετωπίζει τον ξένο ως αδερφό, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες και τις οικογένειές τους. Φυσικά το ζήτημα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας ανήκει στη δικαιοδοσία της πολιτείας, ωστόσο η Εκκλησία αγωνιά για τα ζητήματα αυτά, καθώς είναι ανάγκη να ληφθεί πρόνοια, ώστε η πολιτική στα ζητήματα ιθαγένειας να μην υπονομεύει την ένταξη των ανθρώπων αυτών, ειδικά σε μία περίοδο εντεινόμενων ρατσιστικών επιθέσεων.
 
Είδωλο εξιδανίκευσης
 
«Το δίκαιο της ιθαγένειας λειτουργεί σαν ένα είδωλο εξιδανίκευσης. Πως θέλουμε να είμαστε δηλαδή», είπε συμπερασματικά ο Δημήτρης Χριστόπουλος.
 
Έθνος, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι μια κοινότητα που έχει συγκροτηθεί και θέλει να έχει κοινό μέλλον. «Δεν έχει να κάνει με τον φυλετισμό», εξήγησε.
 
Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποκλειστούν από την τελική πιστοποίηση της πλήρους ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία, εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτηρίζοντας τον φυλετισμό ως δόλωμα αποπροσανατολισμού από την κρίση που διάγει η χώρα, αλλά και εύφλεκτο υλικό σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.
 
«Είναι αδύνατο να σκεφτώ ότι όσοι δε θέλουν ξένους να στηθούν στην ουρά για την ιθαγένεια θέλουν έναν αλλοδαπό πληθυσμό να αυξάνεται. Αυτό που σκέφτομαι, ως εξήγηση, είναι ότι το ακροδεξιό στοιχείο, που λέει όλοι παράνομοι και άρα όλοι να φύγουν, υπερισχύει», πρόσθεσε.