Το σχέδιο «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης μετά τις καταλήψεις επεκτείνεται και στις πορείες διαμαρτυρίας. Για «οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον ΑΝΤ1.

Ads

Συγκεκριμένα επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους «χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες» και «να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες».

Τις επόμενες μέρες θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι πορείες όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι «μικρές ομάδες ανθρώπων βάζουν σε δυσανάλογη ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων συμπολιτών τους».

Πρόσθεσε ότι αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένα «καθεστώς ταλαιπωρίας» που προτίθεται να βάλει σε σειρά η κυβέρνηση είτε ως προς «την οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες γίνονται οι απεργίες, είτε όσον αφορά την επιτήρηση από την Αστυνομία».

Επί της ουσίας πρόκειται για επαναφορά του σχεδίου Δένδια του 2013 για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληψη κτιρίου στο πεδίο του Άρεως, δηλώνοντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου που έχουν εκπονήσει οι αρχές και προανήγγειλε πως οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Η εκκένωση της κατάληψης

Δυνάμεις της αστυνομίας, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εισέβαλαν στην πολιτική και στεγαστική κατάληψη αναρχικών/αντιεξουσιαστών σε κτίριο δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων (δύο Γάλλων, μίας Ιρανής και μίας Ελληνίδας) που βρίσκονταν στην κατάληψη «Βανκούβερ Απαρτμάν» που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2005 με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε βάρος των προσαχθέντων σχηματίζεται δικογραφία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και παράβαση του νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Λίγες ώρες μετά την εκκένωση υπήρξε κάλεσμα σε πορεία αλληλεγγύης για τις καταλήψεις με αφετηρία την πλατεια Βικτωρίας. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις.