Σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ads

 
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Πρόσθεσε, μάλιστα, «ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον όσων διαμαρτύρονται», αφού είναι φυσικό, όπως είπε, προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που αποκλείουν μία πόλη 5 εκατομμυρίων, να προκαλούν την αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών.
 
«Αποδεχόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν, να κινούνται και να έχουν στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει λογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
 
Αναφερόμενος στην συγκρότηση Οικονομικής Αστυνομίας, έπειτα από πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» και να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, συμμετέχοντας στο «κυνήγι» της αδήλωτης εργασίας.

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ σε νομοθετική ρύθμιση «που θα περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.

«Θέλουμε να συνεννοούμαστε, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση από το κράτος και τις δυνάμεις της εκτελεστικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται».

Ads

«Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια», πρόσθεσε, «ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη των ογκωδών, των πολυπληθέστατων, μαχητικών και ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούμε ως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλονται με διατάγματα», συμπληρώνοντας πως «ουδείς είναι τρελός να διαδηλώνει αν δεν έχει προβλήματα».

Για αντιδημοκρατική εκτροπή μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Όπως παρατηρεί, μετά τη de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων.
 
Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου, συνεχίζει, να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος. «Όσο για τον τουρισμό, καλύτερα να μη μιλάνε όσοι έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε πόλη της εξαθλίωσης και επιμένουν να διατηρούν τον αστρονομικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Ο τουρισμός απειλείται από το Μνημόνιο, όχι από τις δημοκρατικές ελευθερίες», καταλήγει.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας. «Με αυτήν την ανακοίνωση αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: Τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
 
Πάντως την εξαγγελία του υπουργού Ν. Δένδια κατήγγειλε και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον εμποροϋπάλληλο, τον άνεργο, το μικρομαγαζάτορα που έχει βουλιάξει από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική της στήριξης των εμπορικών μονοπωλίων. Η κυβέρνηση, συνέχισε, πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος.
 
Τέλος το ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ που «με τη συμμετοχή τους στη συνάντηση νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια».