Δύο γειτονικά οικόπεδα, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων πρόκειται να αγοράσει το Mall, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η οικοδομική του άδεια, που έχει ακυρωθεί μέχρι σήμερα δύο φορές λόγω πολεοδομικών υπερβάσεων.

Ads

Η Lamda Development, που είναι ο διαχειριστής του ακινήτου, υπέγραψε μνημόνιο με την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκουν τα οικόπεδα, με το οποίο η τελευταία θα τα πουλήσει στο επενδυτικό σχήμα έναντι 11,2 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικοδομική άδεια του τεράστιου πολυκαταστήματος στο Μαρούσι ακυρώθηκε δύο φορές καθώς με ειδική διάταξη του νόμου 3207/2003 για τα ολυμπιακά ακίνητα, πολλαπλασιάστηκαν οι όροι δόμησης και επετράπη η κατασκευή του τεράστιου εμπορικού κέντρου των περίπου 75.000 τετραγωνικών σε ακίνητο στο οποίο ώς τότε μπορούσαν να χτιστούν μόνο 12.000 τετραγωνικά.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι στο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατασκευάστηκε το Mall, θεσπίστηκε με νόμο «υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου» και σημείωνε ότι, μετά την αξιολόγηση των συνεπειών, όχι μόνο δεν δικαιολογείται η θέσπιση των αδειών με νόμο, αλλά «δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος για τον καθορισμό τού εν λόγω συντελεστή δομήσεως». Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών,  το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος, που παρά τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2005, δόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που οδεύει προς το ΣτΕ. 

Ads

Το σχέδιο της Lamda Development προσθέτει έναν ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων, που ανήκει στην τράπεζα στο υπεροικοδόμημα του Mall, για τον οποίο η μελέτη προέβλεπε την απαλλοτρίωσή του από τον δήμο. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η πολεοδομική μελέτη επιστράφηκε με σοβαρές παρατηρήσεις το 2017, αλλά η Lamda υπέβαλε ένσταση, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε δεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν είχε γίνει συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Δημ. Οικονόμου με τον νέο δήμαρχο Θ. Αμπατζόγλου, που, όπως ανακοινώθηκε, περιελάμβανε όλα τα πολεοδομικά θέματα που υπάρχουν στο Μαρούσι.