Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες για την οριστική τακτοποίηση 300.000 αυθαιρέτων που είχαν ενταχθεί προ 27 ετών στο σχέδιο Τρίτση, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα νοµιµοποιηθούν στο σύνολό τους, σύμφωνα με «Τα Νέα». Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση των πολεοδοµικών µελετών, µε την αλλαγή του θεσµικού πλαισίου και τη θέσπιση ποσοστιαίου µεγέθους επεκτάσεων των πόλεων, προκειµένου η όλη διαδικασία να έχει ξεµπλοκάρει σε δύο χρόνια.

Ads

Πάντως, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνει στην εφημερίδα ότι «σήµερα εξακολουθεί να µην υπάρχει σαφής εικόνα για το πού βρίσκονται οι 432 µελέτες που ξεκίνησαν σε 49 νοµούς τα τελευταία 27 χρόνια (η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1982-1984) από την Επιχείρηση Πολεοδοµικής Ανασυγκρότησης επί Αντώνη Τρίτση. Η δεύτερη οµηρεία αφορά 132 µελέτες σε 26 νοµούς, η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1994-1995».

Στο μεταξύ, από τα 300.000 αυθαίρετα το 1983, σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, από τα οποία1 50.000 βρίσκονται είτε σε δασικές εκτάσεις είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, τα 200.000 αυθαίρετα βρίσκονται στην Ανατολική Αττική (από τα οποία τα 30.000 σε δασική ή αµφισβητούµενη δασική περιοχή), ενώ σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 40.000 αυθάιρετα.

Μιλώντας στα «Νέα», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης αναφέρει ότι «αυτό που δεν ολοκληρώθηκε επί Τρίτση επιτέλους θα ολοκληρωθεί», προσθέτοντας ότι «τότε δροµολογήθηκε η προσπάθεια να θεσµοθετηθούν Γενικά Πολεοδοµικά Σχέδια για πόλεις και κωµοπόλεις της χώρας. Στην πράξη, όµως, ελάχιστα έχουν γίνει. ∆εν επισηµοποιήθηκαν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα τα νέα σχέδια πόλεων και αυτό είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της αυθαίρετης δόµησης».

Ads

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι στο σύνολό τους τα αυθαίρετα δεν µπορούν να νοµιµοποιηθούν, άσχετα αν έχουν δηλωθεί. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης και τα αυθαίρετα να µη βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, προστατευόµενες και αρχαιολογικές περιοχές και ρέµατα. Για ναγίνει όµως αυτό, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πολεοδοµικές µελέτες προκειµένου να ξεκαθαριστεί ποιες περιοχές µπαίνουν και ποιες όχι στο σχέδιο πόλης.

Τέλος, όσο αφορά στα αυθαίρετα νέας γενιάς, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει καµία νοµιµοποίηση». Οµως σε ό,τι αφορά τα πρόστιµα (ανέγερσης καιδιατήρησης των αυθαιρέτων), ο κ. Σηφουνάκης λέει ότι «ενδεχοµένως µπορεί να γίνει µείωσή τους, µόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί µηχανισµοί ώστε να µην υπάρξει αναπαραγωγή αυθαιρέτων».