Νόμιμη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας.

Ads

Το δικαστήριο απέρριψε την τελευταία αγωγή των πλοιοκτητών της Ν. Μηχανιώνας με την οποία ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση -με τη μορφή των 24ωρων επαναλαμβανόμενων- που πραγματοποιούν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες.

Επρόκειτο για την 4η κατά σειρά αγωγή που κατέθεσε ο Αλιευτικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Μηχανότρατων Νέας Μηχανιώνας «Η Αγία Παρασκευή». Τις προηγούμενες φορές, οι απεργίες κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές κυρίως για λόγους τυπικούς και διοικητικούς. Στη χθεσινή δίκη επί της ουσίας των αιτημάτων, η απεργία των αλιεργατών κηρύχθηκε νόμιμη και τα αιτήματά τους κρίθηκαν δίκαια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου οι γενόμενες κατά τον Ιανουάριο απεργιακές κινητοποιήσεις δεν κρίνεται ότι ήταν ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στους πλοιοκτήτες και στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, χαρακτηρίζει ως «ουσιαστικά αβάσιμο» τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι η απεργία γίνεται για λόγους εκδίκησης, αφού γίνεται φανερό ότι γίνεται μόνο για την προάσπιση των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων τους.

Ads

Από την άλλη πλευρά οι πλοιοκτήτες έχουν κάνει αίτηση στο υπουργείο για να προσλάβουν εκατό Αιγύπτιους αλιεργάτες σε αντικατάσταση των απεργών. «Το ομολόγησαν οι ίδιοι σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα, μας το επιβεβαίωσε η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και το παραδέχτηκαν και χθες στο δικαστήριο» τόνισε μιλώντας στο tvxs ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο 12/64. Σε ώρα απεργίας δεν μπορούν να προσληφθούν αντικαταστάτες των απεργών, δηλαδή απεργοσπάστες. Απαγορεύεται ρητά» επισήμανε.

Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες προς το παρόν συνεχίζουν την απεργία εμμένοντας στα αιτήματά τους για καλύτερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και κανονική ασφάλιση στο ΙΚΑ αντί του ΟΓΑ. Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς και – σύμφωνα με πληροφορίες – τον εκφοβισμό που τους ασκείται από τους πλοιοκτήτες ότι ανεξάρτητα αν σταματήσουν ή όχι την απεργία, κανένας αλιεργάτης που έχει πράσινη κάρτα και άδεια παραμονής δεν θα ξαναδουλέψει στα καράβια τους. Σκοπός των πλοιοκτητών είναι να αντικαταστήσουν τους αλιεργάτες που ζουν μόνιμα εδώ με μετακλητούς που έρχονται για 8 μήνες και φεύγουν πριν αποκτήσουν δικαιώματα.

Σήμερα το απόγευμα το σωματείο των αλιεργατών συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει πως θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του.