Νομικές διεξόδους φαίνεται πως αναζητά η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη μητρική γερμανική εταιρεία για να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της υπόδειξης των πολιτικών προσώπων που διαχρονικά χρηματίστηκαν από την εταιρεία.

Ads

Ανάμεσα στις προτάσεις που αναφέρθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του κλιμακίου των Ελλήνων βουλευτών που βρίσκονται στο Μόναχο, ήταν και η ενεργοποίηση της Eurojust προς την κατεύθυνση της θεμελίωσης του χαρακτήρα του αδικήματος ως διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον προτάθηκε η επιβολή προστίμου από 500.000 ως 5 εκ. ευρώ στη Siemens για κάθε διερευνώμενη σύμβαση, αλλά και η απαγγελία κατηγορίας για κατάχρηση εξουσίας κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, χαρακτήρισε σημαντικό το ταξίδι στο Μόναχο, σημειώνοντας ως θετικό το στοιχείο της επιβεβαίωσης περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, όπως αυτή προέκυψε από την κατάθεση του Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν στράφηκε ποτέ κατά των υπαλλήλων της Siemens αλλά και της ίδιας της εταιρείας.

Από το ΠΑΣΟΚ η Βασιλική Τσόνογλου θεώρησε θετική την «εγκαθίδρυση της σύστασης οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος» ενώ παρέπεμψε και στα λάθη της ελληνικής δικαιοσύνης ενώ ο Κώστας Τζαβάρας της ΝΔ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπήρξε προσυνεννοημένη γραμμή των μαρτύρων και των στελεχών της Siemens να ανακληθούν όλες οι ως τώρα ομολογίες τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το «νέο πρόσωπο διαφάνειας της Siemens». Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η στάση του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν απάντησε σχεδόν σε καμιά ερώτηση, ήταν προσβλητική απέναντι στην εξεταστική επιτροπή.

Ads

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η στάση των Γερμανών μαρτύρων οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν πιέζει, αφού δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ενώ βραδυπορούν κι οι αρμόδιες κρατικές αρχές: Όλα δείχνουν ότι τόσο η ηγεσία της Siemens, όσο και οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βολεύονται με τη συγκάλυψη».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι οι μάρτυρες ήταν «συντονισμένοι να έχουν πάθει ομαδική αμνησία» κι η γραμμή ήταν να μην αποκαλύψουν πολιτικούς και κόμματα. «Κατά την άποψή μου υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και Μέρκελ για συγκάλυψη».

Το δεύτερο κλιμάκιο της επιτροπής θα μεταβεί εκ νέου στο Μόναχο τη Δευτέρα 8 Νοέμβρίου για την εξέταση του προέδρου της Siemens Πέτερ Λέσερ και στις 11 ή 12 του μηνός για την εξέταση του έτερου διαχειριστή των μαύρων ταμείων Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.

Σήμερα με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Παναγιώτης Νικολούδης, γνωστοποιεί ότι από παραδρομή ο προκάτοχός του Σ. Γκρόζος έστειλε έγγραφο προς την εξεταστική συνδέοντας την εξωχώρια Torcaso investments ltd. που ανέκυψε από την έρευνα για την υπόθεση Βατοπεδίου και με την υπόθεση Siemens. Ωστόσο, ο κ. Νικολούδης σημειώνει ότι ο λογαριασμός της συγκεκριμένης off shore εταιρείας απαιτεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές για να ανοίξει.