Παρέμβαση κατά την ένδικη διαδικασία για το θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσας αποφάσισε να ασκήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε την Πέμπτη. Ακόμα, έδωσε εντολή στον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίσει το θέμα νομικώς.

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση, «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές θα μελετήσει το θέμα ευρύτερα για να παρουσιασθούν η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητος, και επί πλέον τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα άλλωστε και με την συνθήκη της Λισαβώνος».

Υπενθυμίζεται ότι η στις 18 Ιανουαρίου 2010 η διοίκηση του Δ. Εφετείου Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα τριών δικηγόρων για αφαίρεση των εικόνων και κάθε θρησκευτικού συμβόλου από τις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς όπως υποστήριζαν η παρουσία τους αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων. Το Εφετείο έκρινε ότι μόνη αρμόδια για το θέμα είναι η Πολιτεία τονίζοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους.