Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, επισήμανε πως δεν τίθεται πλέον θέμα Grexit και πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, μέσα από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων.

Ads

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, ο Έβαλντ Νοβότνι αναφέρθηκε στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας.

Διευκρίνισε ακόμη ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς έως το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εκκαθαριστούν με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και στην περίπτωση ενός λεγόμενου Bail-in θα υπάρξει συμμετοχή καταθετών και κατόχων ομολόγων στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη «κοινωνική εξασφάλιση» για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες.

Όπως είπε μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία – και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέλος χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις που, όπως σημείωσε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν στη χώρα όχι μόνον χρήματα αλλά και τεχνογνωσία.

Ads