«Όχι» στις «τυφλές» αποκρατικοποιήσεις διαμηνύει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, παραθέτοντας στο tvxs.gr μία συνέντευξη με «άρωμα» κινητοποιήσεων. Αναδεικνύει σε «κόκκινη γραμμή» για τη γαλάζια συνδικαλιστική παράταξη το δημόσιο χαρακτήρα «στο νερό και στο ρεύμα», μιλάει για στελέχη της ΝΔ τα οποία «επιδίδονται σε κοινωνικό αυτοματισμό» επειδή «δεν έχουν τι να πουν» για τον ιδιωτικό υπάλληλο ή τον άνεργο και δηλώνει ότι η Συγγρού δεν τον έχει «ενοχλήσει» για τη στάση του απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, τη «σημαία» του κυβερνητικού προγράμματος. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κεδίκογλου, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής στελεχών της παράταξης που αντιδρούν σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Κιουτσούκης κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή στην περίπτωση που η προειδοποίηση αφορά συνδικαλιστές της παράταξης.

Ads

 
Πού έγκεινται οι ενστάσεις της ΔΑΚΕ στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων;
 
Εμείς αντιδρούμε στις «τυφλές» αποκρατικοποιήσεις. Τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν μία στρατηγική πορεία. Δεν κάνεις αποκρατικοποιήσεις για να εξευμενίσεις τα πνεύματα ή τους δανειστές, αλλά επειδή έχεις έναν τριπλό στόχο: διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας – εκπόνηση business plan με τουλάχιστον 10ετή ορίζοντα – δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε βάθος 5ετίας. Διαφορετικά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις.
 
Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων οι οποίες αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη ΔΑΚΕ;
 
Το ρεύμα και το νερό είναι για εμάς τα κυρίαρχα. Το νερό, για παράδειγμα, δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Άλλωστε, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, τοποθετημένες στο χρηματιστήριο, οι οποίες δεν λαμβάνουν ούτε 1 ευρώ χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι, λοιπόν, δυνατό να εμπορευματοποιήσουμε το νερό;
 
Πώς κρίνετε τη στάση του πρωθυπουργού, και προέδρου της ΝΔ, σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες;
 
Ο ίδιος έλεγε ότι είχε λάβει το εκλογικό μήνυμα. Θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το μήνυμα περιλαμβάνονταν και όλα αυτά τα ζητήματα περί αποκρατικοποιήσεων. Το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ το Μάιο ήταν 18%. Συνεπώς, υπάρχει κόσμος ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος το οποίο δεν εξήγγειλε μόνο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.
 
Θεωρείτε λοιπόν ότι ο κ. Σαμαράς δεν έλαβε το μήνυμα;
 
Εκτιμώ ότι εκλαμβάνουν το μήνυμα όπως εκείνοι θεωρούν σωστό.
 
Ποια θα είναι η στάση της ΔΑΚΕ το επόμενο διάστημα; Θα κινηθείτε στη λογική των κινητοποιήσεων;
 
Ως συνδικαλιστική παράταξη λειτουργούμε με θεσμικά όργανα, καταθέτοντας τις θέσεις μας στη ΓΣΕΕ. Αυτό που κάναμε εμείς έως τώρα ήταν να εκτιμήσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και πάνω σε αυτές τις δηλώσεις να καταθέσουμε τις θέσεις μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου και υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής ή της γραφειοκρατίας. Και όχι οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς στρατηγικούς εταίρους, πάνω στη λογική: «πουλάμε όσο – όσο». Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων.
 
Και ποιο είναι το κλίμα;
 
Νομίζω ότι το κλίμα κινείται στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων. Διότι δεν συνιστά λύση στο πρόβλημα της ανεργίας η πώληση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατ. άνεργοι δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
 
Σας προκαλούν πικρία τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που κάνουν λόγο για ακραίους συνδικαλιστές κ.ο.κ.;
 
Όταν δεν έχουν τι να πουν, επιδίδονται σε αυτόν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ας μας πουν όμως τι έχουν κάνει για τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον άνθρωπο του καθημερινού μόχθου με απολαβές 580 ευρώ μεικτά. Ας αφήσουν τις ΔΕΚΟ απ’ έξω. Ας αφήσουν απ’ έξω εμάς, που μας θεωρούν υψηλόμισθους και συντεχνίες. Θα μας πουν τι έχουν κάνει για αυτούς τους ανθρώπους; Θα μας πουν τι έχουν κάνει για τον άνεργο και το επίδομά του που μειώθηκε από τα 410 ευρώ στα 360 ευρώ; Τον κοινωνικό αυτοματισμό τον οποίο εκείνοι έχουν σπουδάσει στις σχολές του νεοφιλελευθερισμού, εμείς τον έχουμε σπουδάσει στα πεζοδρόμια. Δεν πείθουν τον κόσμο αυτά.
 
Σας έχουν προσεγγίσει από τη Συγγρού αυτό το διάστημα; Είστε σε ανοιχτή γραμμή διαλόγου ή έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις σας;
 
Από τη Συγγρού δεν με έχουν ενοχλήσει καθόλου. Ο καθένας από εμάς κάνει τη δουλειά του. Εγώ εκλέγομαι από τους εργαζόμενους. Δεν με διορίζει η Συγγρού, ούτε ενδιαφέρομαι προσωπικά για κομματικές καρέκλες ή θέσεις σε υπουργεία. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί όσους τοποθετούν το «συντεχνιακό συμφέρον πάνω από την εθνική ανάγκη», υπαινισσόμενος το ενδεχόμενο διαγραφών στελεχών της παράταξης.
 
Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις αφορούν εκείνους τους οποίους έβαλε στη λίστα των υποψηφίων ο πρόεδρος της ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία. Δεν είμαστε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα, αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εννοεί τη συνδικαλιστική μας παράταξη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό αποτελεί εκτροπή του Συντάγματος. Διότι προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλει να εκλαμβάνει τη δημοκρατία κατά τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργούσε την περίοδο 1967-73.