Λίγο πριν υιοθετήσει νέα τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας του κορονοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για νέο lockdown σε Μύκονο, Ίο και ακόμη 6 νησιά, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με το ECDC να «κοκκινίζει» πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο Αιγαίο.

Ads

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διασπορά των κρουσμάτων, με πάνω από 35 περιοχές να παρουσιάζουν διψήφια κρούσματα, αλλά και ο δείκτης θετικότητας κυρίως σε νησιά, όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Πάρο που έχει δείκτη θετικότητας 5,51%, στη Μύκονο με 4,27%, στην Τήνο με 4,20%, στο Ρέθυμνο με 3,76%, και στη Θήρα με 3,40%.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χτύπησε «καμπανάκι», προειδοποιώντας με πιθανό lockdown. «Βρίσκομαστε ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων στη Μύκονο και την Ίο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σε νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα αντίστοιχα με αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα δυο νησιά, Ίος και Μύκονος, έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Ads

«Θα ήθελαν να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και την Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης. Ένα βήμα δηλαδή πριν ληφθούν μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που ελήφθησαν πριν 15 μέρες στη Μύκονο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ζητούμε από τις τοπικές αρχές να τηρούν με ευλαβική προσοχή τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Τα έξι νησιά που ανησυχούν την κυβέρνηση

Σχετικά με τα υπόλοιπα έξι νησιά, Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις.  Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Το ECDC «κοκκίνισε» την Ελλάδα και κυρίως τις τουριστικές «ναυαρχίδες»

Την ίδια στιγμή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας παρατηρεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο» στον χάρτη – σύνθετο δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για τεστ, θετικότητα και κρούσματα κορονοϊού. Επίσης το ECDC έβαλε στο «βαθύ κόκκινο» πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, που αποτελούν τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού.

Αναλυτικότερα:

  • Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται η Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου
  • Στο κόκκινο βρίσκονται κάποια νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Πελοποννήσου και η κεντρική Μακεδονία.
  • Στο κίτρινο είναι η στερεά Ελλάδα, μέρος της Μακεδονίας και νησιά του βορείου Αιγαίου.
  • Καμία περιοχή δεν είναι πράσινη

Οι χάρτες του ECDC δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Βασίζονται στα δεδομένα που δίνουν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης τα ίδια τα κράτη μέλη.

image

Επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας

Το ιικό φορτίο στα ελληνικά νησιά που είναι εδώ και καιρό στα «κόκκινα» δεν λέει να πέσει και οι ειδικοί που μετέχουν στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα. Σχεδόν καθημερινώς, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως τα εν λόγω νησιά αποτελούν εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού και πως από εκεί έρχονται κρούσματα που μολύνουν πολίτες σε διάφορα αστικά κέντρα. Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει την προέλασή της, ιδιαιτέρως στην Κρήτη, όπου τα κρούσματα της νόσου Covid-19 εξακολουθούν να είναι στα ύψη. 

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στη Μύκονο ή σε άλλα νησιά που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα επιδημιολογικά, 

Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ότι Μύκονος και Ίος βρίσκονται ένα βήμα πριν το lockdown, ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τι μέτρα ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς «η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει στενός συγχρωτισμός».