Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις κι αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά από την τριμερή συνάντηση (Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς) στη Βιέννη. Ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση. «Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως εφόσον υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος τις επόμενες ημέρες «πιθανότατα να δρομολογηθεί και συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών». 

Ads

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Νίκου Κοτζιά, Νικόλα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς για το Μακεδονικό ξεκίνησαν το πρωί στη Βιέννη, μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στα Σκόπια. Στόχος ήταν να επιχειρηθεί μια γεφύρωση των αποκλίσεων που έχουν πλέον καταγραφεί στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Μάθιου Νίμιτς αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε να σχολιάσει «ότι ελπίζει σε μία καλή διαπραγμάτευση».

Ο Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε το νομικό κείμενο βάσει του οποίου θα συναφθεί ενδεχόμενη συμφωνία, με κενά τα επίμαχα σημεία, στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν. Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας, το οποίο διήρκεσε 3 ώρες και έγινε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε καλό κλίμα.

Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ελληνική διπλωματική πηγή, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι σήμερα «έγιναν βήματα μπροστά» και πως «είμαστε πιο κοντά στη λύση». Οπως τόνισε αυτό μένει να αποδειχθεί από την προετοιμασία τις επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

Ads

Μάλιστα, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι εφόσον υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στην συνάντηση των δύο υπουργών. πιθανότατα να δρομολογηθεί και συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών. Σημείωσε δε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να βρεθεί το όνομα αλλά να είναι erga omnes και να περνά και στο Σύνταγμα των Σκοπίων. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης» τόνιζε, προσθέτοντας ότι στα υπόλοιπα θέματα σημειώθηκαν συμφωνίες αλλά και διαφωνίες απόψεων.

Ντιμιτρόφ: Όσο προχωράμε, τόσο πιο δύσκολα θέματα συναντάμε

Περισσότερο επιφυλακτικός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα». «Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Διαψεύσεις «πληροφοριών» 

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που επικαλούνταν δήθεν διπλωματική πηγή, η οποία υποστήριξε πως η ΠΓΔΜ δέχτηκε να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμά της.

«Η διαδικασία για το ονοματολογικό βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση και τα όποια σενάρια από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ το κοινό ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ.Ντιμιτρόφ.

Νωρίτερα και το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι  «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας». Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως η «συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Κοτζιάς

Τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων –πλην Κυριάκου Μητσοτάκη- για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις έδρες των κομμάτων.

Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών. Από πλευράς Ν.Δ., ενημέρωση θα λάβει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει πως δεν έχει αντίρρηση να συναντηθεί για το ζήτημα αλλά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, (Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη).

Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.