Αρθρογράφοι του διεθνούς Τύπου κάνουν εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, με τους όρους «Grexit» και «Graccident» να παραμένουν στο προσκήνιο των αναλύσεων.

Ads

Ενδεικτικά, ο αρθρογράφος της αμερικανικής Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, υπογραμμίζει τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρότατη δοκιμασία της αξιοπιστίας της, που σχετίζεται με την ελληνική κρίση.

«Η ελληνική κρίση έχει φέρει την ΕΚΤ σε μια δυσάρεστη θέση, λόγω των καταγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ΕΚΤ έχει περάσει ‘θηλιά’ γύρω από το λαιμό Ελλάδα, διότι δεν επιτρέπει την Αθήνα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια». Και προσθέτει: «Η ΕΚΤ ως επόπτης των ελληνικών τραπεζών δεν πρέπει να τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τη λιγοστή τους ρευστότητα για να καλύψουν έντοκα γραμμάτια».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο αρθρογράφος της WSJ επισημαίνει: «Είναι αλήθεια ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο και μέχρι στιγμής και σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με την κατάσταση οποιαδήποτε επιδείνωση είναι εντός του εύρους του δυσμενούς σεναρίου που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή».

Ads

Ο Νίξον επιμένει πως ήδη αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίων, ωστόσο η μόνη πιθανή πηγή είναι τα χρήματα που προορίζονται για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις που κατέχονται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και χρειάζονται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μούνχαου σε FT: Το Grexit μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα αν γίνει καλή διαχείριση

Τα σενάρια περί Grexit επαναφέρει και ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μούνχαου σημειώνοντας πως «για την Ελλάδα η έξοδος μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα αν γίνει καλή διαχείριση. Βραχυπρόθεσμα, όμως, θα φέρει οικονομική εξαθλίωση». Και υπογραμμίζει: «Η προετοιμασία για Grexit δεν έχει να κάνει με ένα plan B που βρίσκεται στο πάνω συρτάρι, αλλά με μια προσυμφωνημένη σειρά δράσεων που είναι έτοιμες να εφαρμοστούν».

Bloomberg: Πέντε στους δέκα Γερμανούς θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg κάνει αναφορά σε σφυγμομέτρηση, βάσει της οποίας οκτώ στους δέκα Γερμανούς εκτιμούν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται σοβαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους της», με το 52% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Η σκλήρυνση της γερμανικής κοινής γνώμης είναι σημαντική, διότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ελλάδας», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντείνει τις προκλήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει επιδοθεί σε φραστικό πόλεμο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».