Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της πανδημικής κρίσης χάρη στην θωράκιση των εμβολίων, έκανε μιλώντας στο tvxs.gr o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κρατώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις, αφού εκφράζει παράλληλα την αγωνία του για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων της covid 19.

Ads

Παραδέχεται πως υπήρξαν μικρές αστοχίες, κατά τη διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης, αλλά όχι «παράλογα μέτρα» αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ακόμα κι όσα χαρακτηρίστηκαν αντιδημοκρατικά, πάρθηκαν σε συνεργασία με τους ειδικούς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό χρεώνει κακοβουλία σε όσους περίμεναν να βγάλει η κυβέρνηση το «μαγικό ραβδί» και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα της αντιπολίτευσης που ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις μην δίνοντας το «καλό παράδειγμα».

Απαντά επίσης στην κριτική για την μη θωράκιση νοσοκομείων, ΜΜΜ και σχολείων, για την παραβίαση των μέτρων από τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη, για το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και την κατάσταση των νησιών κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου αλλά και στα ερωτήματα για την διαχείριση της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στα Γεράνεια.

Στην αρχή της πανδημίας δηλώνατε πως είχαμε αρκετά χιλιόμετρα για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού. Σήμερα σε ποιο χιλιόμετρο βρισκόμαστε; Περάσαμε τα δυσκολότερα κατά τη γνώμη σας;

Ads

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος – όσο τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις όταν απέναντί μας έχουμε μια πανδημία, μια απειλή εντελώς πρωτοφανή όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Πιστεύω όμως – κι αυτό σημειώνουν και οι ειδικοί μας σε όλους τους τόνους – ότι με το εμβόλιο άνοιξε ο δρόμος προς την ελευθερία. Και πράγματι, φαίνεται σε όλους τους δείκτες ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο η κατάσταση αποκλιμακώνεται, τόσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα. 

Διαχειρίζεστε αυτή την πρωτόγνωρη για όλες τις χώρες συνθήκη, έναν χρόνο. Τι θα κάνατε διαφορετικά ή τι πήγε λάθος στην Ελλάδα;

Και πιστέψτε με, ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος και ακόμα συνεχίζουμε… Κι ό,τι κάναμε, έγινε πράγματι υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Όμως ό,τι κάναμε κι ό,τι συνεχίζουμε να κάνουμε, γίνεται με ένα και μόνο κριτήριο, την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αρρυθμίες, παραλείψεις, προβλήματα φυσικά και υπήρξαν. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν αντιμετωπίζει κανείς κάτι εντελώς νέο, εντελώς καινοφανές; Δική μας δουλειά όμως, όχι μόνο στην Πολιτική Προστασία αλλά συνολικά στην κυβέρνηση, είναι να βλέπουμε πού και γιατί κάτι δεν πάει καλά και να παρεμβαίνουμε άμεσα, έγκαιρα, αποτελεσματικά. Αυτό έχει τελικά σημασία για τον πολίτη κι αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε καθημερινά όλο αυτό το διάστημα.

Ποια ήταν η δυσκολότερη προσωπικά για εσάς φάση στην διαχείριση;

Δύσκολες στιγμές υπήρξαν πολλές. Και εξίσου πολλές ήταν οι δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια περίοδο όπου η αγωνία μας ήταν πραγματικά «στο κόκκινο», ήταν σίγουρα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είδαμε ξαφνικά μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, μέσα σε τρία μόλις 24ωρα και ήταν πλέον προφανές ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός δεύτερου, ισχυρότερου κύματος της πανδημίας με ένα νέο lockdown να διαγράφεται δυστυχώς ως αναπόφευκτο.

Η κοινωνία, τα ΜΜΕ – ακόμα και  μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου – εισέπραξε ως παράλογα αρκετά από τα μέτρα και κάποια χαρακτηρίστηκαν ως αντιδημοκρατικά. Έχετε αναθεωρήσει για κάποια από αυτά και ποια;

Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει σαφές ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, ούτε το «μείγμα» εφαρμογής τους αποφασίζεται τυχαία. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των επιδημιολόγων και των ειδικών μας, βασίζεται σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Κυβέρνηση δεν περιόρισε βασικές ελευθερίες των πολιτών αυθαίρετα, αλλά για να εξυπηρετηθεί η διασφάλιση του αγαθού της Δημόσιας Υγείας, για όσο χρόνο αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο και στο μέτρο που ήταν απολύτως απαραίτητο. Επιμέρους αστοχίες μπορεί να υπήρξαν – δεν είναι εξάλλου απλό εγχείρημα να αναδιοργανωθεί το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας χωρίς να ανακύψουν μικροπροβλήματα, αρρυθμίες, ακόμα και μερικές αστοχίες όσον αφορά ορισμένα μέτρα. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα μέτρα στο σύνολό τους απέδωσαν, άλλα γρηγορότερα, άλλα αργότερα και μας έφεραν μέχρι εδώ, όπου με σύμμαχο τον εμβολιασμό έχουμε περάσει πλέον στη σταδιακή άρση τους. 

Τι απαντάτε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, πως αν είχε θωρακίσει το ΕΣΥ, τα ΜΜΜ και τα σχολεία, δεν θα χρειαζόταν το παρατεταμένο lockdown αλλά θα είχαν αποφευχθεί και αρκετά από τα αυστηρά μέτρα;

Τα στοιχεία για το ΕΣΥ απαντούν από μόνα τους. Οι Covid-19 κλίνες ΜΕΘ και απλές υπερδιπλασιάστηκαν. Έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο από την αρχή. Όταν χρειάστηκε προχωρήσαμε σε επίταξη κλινών από ιδιωτικές δομές, ενώ η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα ήταν και είναι συνεχής. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, ενώ σήμερα έχουμε αναπτυγμένες μόνο για Covid-19 883 ΜΕΘ. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι κι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 100.000. Πριν την πανδημία – για την ακρίβεια το 2018 –  η Ελλάδα είχε περίπου 3,8 δις ευρώ δαπάνες για το σύστημα υγείας, ενώ μόνο το 2020 οι δαπάνες ανήλθαν στα 4,8 δις.

Όσο για τα μέσα μεταφοράς – κι εδώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 2019, είχαμε στην Αθήνα 850 λεωφορεία και τώρα έχουμε πάνω από 1.300 με 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων στους δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα κυκλοφορούν σχεδόν διπλάσια λεωφορεία από όσα κυκλοφορούσαν τον Ιούλιο του 2019, καθώς ο στόλος ενισχύθηκε με 235 λεωφορεία, με το συνολικό αριθμό τους να έχει φτάσει τα 454. Είναι λοιπόν σαφές πως ό,τι ήταν εφικτό να γίνει, έγινε. Ως προς τα σχολεία, αμέσως μόλις η επιστήμη μας επέτρεψε να έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο ασφαλές για την επαναλειτουργία τους και αναφέρομαι φυσικά στα self-tests, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, αμέσως κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.

Η έντεχνη αποσιώπηση όσων έχουν γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά πρωτίστως εκθέτει όσους ελαφρά τη καρδία και εκ του ασφαλούς ασκούν τέτοιου είδους μικροπολιτική κι εύκολη κριτική. Βεβαίως και υπήρξαν μικρές αστοχίες, αλλά η λογική ότι «φταίει η Κυβέρνηση που δεν έχει μαγικό ραβδί» είναι – επιτρέψτε μου να πω – κακόβουλη, παρελκυστική και ισοπεδωτική.    

Η τουριστική περίοδος ανοίγει χωρίς να έχει εμβολιαστεί ακόμα ο νησιωτικός πληθυσμός. Σας ανησυχεί αυτό; Γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα ο εμβολιασμός στα νησιά;

Ο εμβολιασμός των νησιών μας αποτελούσε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα  που πιστεύω πως το πετύχαμε. Μέσα από μια χωρίς προηγούμενο διαμετακομιστική επιχείρηση κατορθώσαμε στην Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό μας, το Πυροσβεστικό Σώμα και φυσικά το Υπουργείο Υγείας, να φτάσουμε και στο πιο μικρό νησί της χώρας μας. Ο εμβολιασμός στα νησιά μας ξεκίνησε αμέσως, όπως και την ηπειρωτική χώρα και ακολούθως προχωρήσαμε στον καθολικό εμβολιασμό όλων των νησιών μας με κατοίκους έως 10.000 και έως τις αρχές Ιουνίου θα ολοκληρώσουμε τον καθολικό εμβολιασμό σε 69 νησιά, ενώ ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο εμβολιασμός δηλαδή στα 19 μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Αν και βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», ήδη καταγράφουμε σημαντικές βελτιώσεις στην εμβολιαστική κάλυψη. Πρόκειται πραγματικά για μια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο, με τα ελληνικά νησιά να αποτελούν και πάλι παγκοσμίως τουριστικό πόλο έλξης, ακριβώς γιατί έχουμε φροντίσει να τα θωρακίσουμε.

Υπάρχει περίπτωση κατά τη γνώμη σας τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να επαναληφθεί το περσινό σενάριο και να μπούμε σε νέο κύμα πανδημίας;

Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν και τον Ιούνιο να περνάμε πλέον σε φάση τείχους ανοσίας, πολύ δύσκολα θα έχουμε πισωγύρισμα. Εντούτοις, θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει χαλάρωση της επαγρύπνησης. Ο κίνδυνος μεταλλάξεων είναι επίσης κάτι που μας προβληματίζει. Γι’ αυτό και παραμένουμε σε ετοιμότητα – δεν εφησυχάζουμε, τηρούμε τα μέτρα, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Είστε από τα στελέχη της κυβέρνησης που είχατε δώσει τα εύσημα στους πολίτες για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους στην αρχή της κρίσης. Επικράτησε ωστόσο η ενοχοποίηση των πολιτών και το αφήγημα της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι βοήθησε αυτό στην τήρηση των μέτρων;

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τους κανόνες με απεριόριστη υπομονή και προσήλωση. Κι όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στη διαχείριση της πανδημίας, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τη στάση τους, γιατί χωρίς τη συνεργασία τους τίποτα δε θα μπορούσε να επιτευχθεί. Η κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας όλους αυτούς τους  μήνες οφείλεται πρωτίστως στην προσπάθεια του κάθε πολίτη ξεχωριστά – είναι πάνω και πέρα από όλα ένα επίτευγμα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό το επίτευγμα κατέστη δυνατό ακριβώς γιατί οι πολίτες επέδειξαν ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Οι πολίτες συνεργάστηκαν γιατί επείσθησαν, γιατί κατάλαβαν τι διακυβεύεται. Κι όσοι δεν επέδειξαν ή δεν επιδεικνύουν αντίστοιχη συμπεριφορά ας μην κρύβονται πίσω από δικαιολογίες ότι τάχα μου τους «ενοχοποιήσαμε». Η ατομική ευθύνη είναι σύμφυτη με την ιδιότητα του πολίτη, του ενεργού μέλους μιας κοινωνίας. Ατομική ευθύνη έχουμε όλοι μας για το σύνολο των ενεργειών μας σε όλη τη διάρκεια του βίου μας. Πόσο μάλλον σε μια κρίση, σε μια ώρα δύσκολη, απέναντι σε έναν πρωτοφανή κίνδυνο που απειλεί τη ζωή και την υγεία του καθενός από εμάς, αλλά και των συνανθρώπων μας. 

Πόσο δυσκόλεψε το έργο σας η παραβίαση από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού των μέτρων;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η μεμονωμένη απροσεξία της στιγμής – αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το ζήτημα είναι η συνέπεια συνολικά σε μια στάση προστασίας των συνανθρώπων μας από τον ιό – κι αυτό τηρήθηκε από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Κυβέρνησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση με το κύμα διαδηλώσεων που ενθάρρυνε εν μέσω πανδημίας, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι συνετέλεσε στο κατά το κοινώς λεγόμενο «καλό παράδειγμα».

Έβαλε τελικά η αντιπολίτευση πλάτη κατά την περίοδο της πανδημίας και ποιου είδους κριτική που σας έγινε από τα κόμματα θεωρείτε ότι σας βοήθησε;

Ξέρετε, είναι δύσκολο να γίνει μια συνολική αποτίμηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν διαφορετική στάση σε σειρά ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας. Το ζήτημα για παράδειγμα των διαδηλώσεων που έθιξα προηγουμένως είναι ενδεικτικό της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν θα ήθελα να μπω σε μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών – μια απειλή όπως η πανδημία, ξεπερνά κομματικές αντιπαραθέσεις και η πολιτική μας αυτό προσπάθησε. Να κινηθεί ενωτικά για τους Έλληνες, ώστε όλοι μαζί να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία το συντομότερο και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.        

Θα ξεμπερδέψουμε τελικά από την πανδημία ή βλέπετε τον εαυτό σας στον ίδιο ρόλο έως το τέλος της θητείας σας;

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, το τείχος ανοσίας χτίζεται, είμαστε πολύ κοντά πια στην επιστροφή μας στην κανονικότητα. Με λίγη ακόμα υπομονή, όλα αυτά θα μοιάζουν κάποια στιγμή με μακρινό κακό όνειρο. Μέχρι τότε, θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά, συστηματικά, με μέθοδο, ώστε η επιστροφή μας στην κανονικότητα να γίνει με ασφάλεια για όλους. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Πολιτική Προστασία – και παράλληλα με τη διαχείριση του κορωνοϊού – έχουμε ήδη κάνει άλματα. Έχουμε προχωρήσει στην ολική αναμόρφωση του μηχανισμού μας, δημιουργώντας μια σύγχρονη, καθετοποιημένη δομή, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, με σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων, διαρκή συντονισμό με όλους τους συναρμόδιους φορείς, νέα μέσα, αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, ενίσχυση του στελεχιακού μας δυναμικού και συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Εν μέσω πανδημίας, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού μας και σκοπεύουμε, με ορίζοντα τριετίας, να παραδώσουμε ένα πλήρως λειτουργικό, εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που θα ανταποκρίνεται στα καλύτερα διεθνή πρότυπα.

Πώς συνοψίζετε τα συμπεράσματα από την πρόσφατη σύσκεψη με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά και τι απαντάτε σε όσους εντοπίζουν ολιγωρία από την πλευρά της κυβέρνησης;

Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε όχι μόνο σε δύσβατη περιοχή, αλλά και ιδιαίτερα νωρίς, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε να δούμε πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα. Με ανέμους ιδιαίτερης έντασης και μεγάλη ξηρασία– υπενθυμίζω ότι δεν είχαμε βροχή στην περιοχή για 26 ημέρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι το εξής:

Τα αντανακλαστικά μας ήταν άμεσα, έγινε ό,τι ήταν επιχειρησιακά δυνατό, με τεράστια κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα στη μάχη υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ενώ εκκενώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια εκατοντάδες κάτοικοι. Προφανώς η καταστροφή είναι μεγάλη – η κλιματική αλλαγή μας φέρνει δυστυχώς αντιμέτωπους με ολοένα πιο βίαια φαινόμενα εκτός «προγραμματισμού». Αυτό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί και σε αυτόν τον άξονα προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη χώρα. Φέτος θα έχουμε τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο που είχαμε ποτέ με επιπλέον 29 μισθωμένα μέσα – 12 μεσαίου τύπου, 10 βαρέως τύπου, 6 AirTractor που εντάσσουμε πλέον στο στόλο μας, καθώς και το ρωσικό το Beriev Βε-200 με δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων πυροσβεστικού υλικού. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό μας με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες μας, έχουμε αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τον άμεσο καθαρισμό περιοχών που χρήζουν προσοχής, ιδίως στην Αττική μετά το πέρασμα της «Μήδειας» φέτος το χειμώνα και συνεχίζουμε την προσπάθεια κάθε μέρα.     

Επιστήμονες ερευνητές επισήμαναν στο tvxs.gr πως με τις πρώτες καταιγίδες θα έχουμε έντονα μεταπυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές (πλημμύρες, λασπορροές, κατολισθήσεις). Πώς θα κινηθεί η Πολιτική Προστασία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω καταστροφών αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι κάτοικοι;

Πράγματι οι περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές είναι στη συνέχεια ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα. Και όπως έχουμε ήδη κινητοποιήσει τον μηχανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Δήμων για τους καθαρισμούς εύφλεκτης ύλης από περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς, έτσι κινητοποιούμε κάθε συναρμόδιο φορέα για την υλοποίηση έργων συγκράτησης, όπου χρειαστεί. Το σημείωσε εξάλλου κι ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν από λίγες ημέρες για τον αντιπυρικό σχεδιασμό – η Κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα έργα προληπτικού χαρακτήρα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να προωθήσουν αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Γνωρίζετε ότι εμείς, στην Πολιτική Προστασία, ενημερώνουμε διαρκώς δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες αυτοπροστασίας για κάθε καταστροφή με συνεχόμενες επικοινωνιακές δράσεις, ανακοινώσεις, τηλεοπτικά σποτ, αναρτήσεις και είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εγρήγορση και η συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των καθ’ ύλην αρμόδιων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασαρχείων και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον μόνιμο συνοδοιπόρο για τις ζωές μας κι ακραία φαινόμενα θα μας απειλούν όλο και πιο συχνά – όλοι εμείς στην Πολιτική Προστασία δουλεύουμε νυχθημερόν για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ανταπόκριση του μηχανισμού. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!