Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό προβλέπουν την «τιμωρία» της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, αναρωτιέται: «Να τιμωρήσει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ για ποιον ακριβώς λόγο; Επειδή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια κρατώντας την όρθια; Επειδή στήριξε εκείνους που είχαν πραγματικά ανάγκη; Επειδή μείωσε την ανεργία; Επειδή δεν απέλυσε τους χιλιάδες που είχε προγραμματίσει ο κύριος Μητσοτάκης ως υπουργός; Επειδή καθημερινά με μικρά βήματα επιστρέφει την κανονικότητα στην καθημερινότητα μας;».

Ads

Ο Νίκος Μπελαβίλας διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στον Πειραιά, μια πόλη όμορφη αλλά εγκαταλελειμμένη και λέει ότι έχει λύσεις για τα μεγάλα της προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια και η ακροδεξιά. Μιλάει στο Tvxs.gr για το τι θέλει να κάνει για τον Πειραιά αν εκλεγεί, για το τι έκανε και τι δεν έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, για το ποιος ελέγχει τελικά το λιμάνι, για την Cosco και τα μεγάλα διλήμματα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Μπελαβίλα στο tvxs.gr:

Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει ο νέος δήμαρχος για να αλλάξει τον Πειραιά;

Ads

Θα ξεκινήσει από τα μικρά, τα καθημερινά, όσα δηλαδή ταλαιπωρούν δημότες έξω από το πλατύσκαλο του σπιτιού τους, επισκέπτες και εργαζόμενους. Η καθαριότητα, η ανακύκλωση, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, το κυκλοφοριακό, οι παιδικοί σταθμοί και οι αυλές των σχολείων, ο λαϊκός αθλητισμός, το πράσινο, τα ερείπια. Παράλληλα θα σχεδιάζει τα μεγάλα, εκείνα που θα αλλάξουν την εικόνα του Πειραιά για θα του επιτρέψουν να γίνει μια σύγχρονη πόλη. Για αυτό τον σχεδιασμό, για το όραμα της πολεοδομικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αναβίωσής του έχουμε δουλέψει και σχεδιάσει όσο κανείς άλλος. Όχι τώρα μόνο, αλλά συνεχώς επί δύο δεκαετίες. Με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, αλλά και με την πολύχρονη δράση της συλλογικότητας μας, του “Λιμανιού της Αγωνίας” που είναι ο κύριος πυλώνας του σημερινού συνδυασμού “Πειραιάς για Όλους”.

Η δουλειά του δημάρχου δεν τελειώνει πουθενά. Γιατί ένας δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος έχει νέες, μεταβαλλόμενες ανάγκες. Που προκύπτουν καθημερινά και απαιτούν άμεση παρέμβαση. Για αυτό χρειάζεται μια διοίκηση η οποία διαθέτει βαθιά γνώση, γρήγορα αντανακλαστικά και είναι αποφασισμένη να αφοσιωθεί στην πόλη μας.

Τι έκανε και τι δεν έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος;

Διαχειρίστηκε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη. Πέραν αυτού ουδέν. Δεν ασχολήθηκε με την καθημερινότητα των πολιτών, δεν σχεδίασε για το μέλλον, δεν ενδιαφέρθηκε για την καθημερινότητα, για τις υποβαθμισμένες γειτονιές, για τη χαώδη υποβαθμισμένη εικόνα του Πειραιά. Ο Γιάννης Μώραλης αγκάλιασε όλους εκείνους που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος και υποσχέθηκε πως με τους αποτυχημένους του παρελθόντος θα πετύχει. Ε, αυτό δεν γίνεται! Αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει μόνοι τους, δεν θα περίμεναν έναν διορισμένο δήμαρχο για να το πράξουν. Ο απερχόμενος δήμαρχος δέχθηκε να γίνει η σανίδα σωτηρίας για κάποιους και το όχημα που θα κατακτήσει την πόλη για άλλους. Όλοι τους με αλλότρια συμφέροντα. Για αυτό και έχει αποτύχει. Γιατί δεν έβαλε μπροστά τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της.

Είναι ο Πέτρος Κόκκαλης η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμπόρευση της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Είναι μια κίνηση για το ποιός ελέγχει τον Πειραιά; Κι εν τέλει κάθε κόμμα έχει τον επιχειρηματία που του ταιριάζει;

Στο ερώτημα ποιος ελέγχει τον Πειραιά θα απαντήσουν οι κάλπες και είμαι σίγουρος ότι αυτός θα είναι ο δημότης. Ο Πέτρος Κόκκαλης δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μια κίνηση στρατηγικής. Με τον Πέτρο έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά κατά την προσφυγική κρίση. Όταν νυχθημερόν βρισκόμασταν στην Ε1 για να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και να εξασφαλίσουμε τα ελάχιστα για εκείνους που έχασαν την πατρίδα τους και βρέθηκαν εδώ αναζητώντας αέρα και ελευθερία. Θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον φαντάζομαι να αναθέσει αυτή τη δουλειά. Δεν το έκανε. Ήταν εκεί. Και συνεχίζει να είναι εκεί που χρειάζεται. Ο Πέτρος ήταν μια παραφωνία στην παράταξη του Μαρινάκη. Και αυτό αποδείχθηκε όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τα υπόλοιπα δεν είναι ο ρόλος μου να απαντήσω. Ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και εν δυνάμει δήμαρχος, έχω επιλέξει να μιλώ μόνο για την πόλη μου.

Πώς από το «έξω η COSCO από λιμάνι» φτάνουμε στην αρμονική συνύπαρξη μαζί της;

Κυρία Μπέλλoυ, αν με κάποιο μαγικό ραβδάκι μπορούσα να αλλάξω το ρολόι του χρόνου, να βρεθούμε πριν το 2014 και την ιδιωτικοποίηση της Cosco, να ανοίξω το λιμάνι και να προωθήσω μια άλλου είδους ανάπτυξη, θα το έκανα. Μόνο που δεν πιστεύω στη μαγεία αλλά στη σκληρή δουλειά. Όποιος το λέει είτε πιστεύει σε μεταφυσικούς παραδείσους μιας επόμενης ζωής είτε λέει ψέματα. Τα δεδομένα είναι αυτά που έχουμε και για τα οποία εργάστηκαν σκληρά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου και τα οποία σήμερα στηρίζει ο πρόεδρος ειδικά της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις θέσεις του επανέλαβε πρόσφατα επισκεπτόμενος τον Πειραιά. Εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε. Από μια δεδομένη κατάσταση να αποσπάσουμε τα δυνατόν περισσότερα οφέλη για τους δημότες. Και να ελέγξουμε τους επενδυτές όπως και πρόσφατα πράξαμε με το master plan. Θα πρέπει να κινούμαστε σε ρεαλιστικά πλαίσια για να έχουμε αποτέλεσμα.

Ανεργία, φτώχεια, ακροδεξιά. Μεγάλα προβλήματα της πόλης του Πειραιά. Λύνονται;

Λύνονται! Ένα ένα και όλα μαζί. Ο Πειραιάς ήταν το άντρο των νεοναζί ως το 2013. Μετά τη δολοφονία του Πειραιώτη Παύλου Φύσσα, την πανστρατιά της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο λιμάνι και τη μάχη όλων μας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, η συμμορία λούφαξε. Σε μια δημοκρατική πόλη όπως ο Πειραιάς δεν έχει θέση η ακροδεξιά και αυτή θα φύγει μαζί με τον ολιγάρχη που την κάλυψε και στήριξε. Η ανεργία και η φτώχεια αντιμετωπίζεται μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που τον έχουμε καταθέσει προς έγκριση στους δημότες. Δημιουργούμε τις συνθήκες για ήπια ανάπτυξη, εκμεταλλευόμαστε τα πλεονεκτήματα του Πειραιά και αυξάνουμε την αξία της πόλης. Κάθε επένδυση στην πόλη φέρνει θέσεις εργασίας και μειώνει την φτώχεια. Όχι γενικά και αόριστα αλλά συγκεκριμένα: με την επένδυση στο κτιριακό δυναμικό της πόλης που καταρρέει, με την δημιουργία διαδρομών που ενισχύουν το εμπόριο, με την ανάδειξη του πολιτισμού που θα κρατήσει στον Πειραιά τους τουρίστες. Με συνεργασίες.

Μια άσχημη πόλη. Μπορεί να αλλάξει το αστικό τοπίο του Πειραιά;

Καθόλου άσχημη. Ο Πειραιά είναι μια πολύ όμορφη πόλη η οποία όμως λόγω της εγκατάλειψης έγινε γκρίζα. Διώχνουμε το γκρίζο, ομορφαίνουμε τις γειτονιές μας με μικρές παρεμβάσεις, βάζουμε τάξη στους δρόμους. Το έχουμε ξαναπεί: το πρώτο στοίχημα για εμάς ήταν να αναστήσουμε ένα κτίριο σύμβολο, το Μέγαρο Μεταξά, το οποίο έπεσε θύμα της κρίσης χάνοντας την αίγλη του. Το καταφέραμε. Του δώσαμε ζωή στεγάζοντας εκεί το εκλογικό μας κέντρο, το ανοίξαμε για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες. Το αστικό τοπίο μπορεί όπως καταλαβαίνετε να αλλάξει προς όφελος όλων μας. Και να γίνει ο Πειραιάς μια φωτεινή και ζωντανή πόλη.

Πειραιάς σημαίνει προσφυγιά;

Πειραιάς σημαίνει και προσφυγιά. Ο Πειραιάς δημιουργήθηκε και ισχυροποιήθηκε από τους πρόσφυγες που έφτασαν εδώ κυριολεκτικά από παντού. Υδραίοι, Χιώτες, Ψαριανοί, Κυκλαδίτες,  Τσιριγώτες, Κρητικοί, Μανιάτες, Μικρασιάτες, Μαυροθαλασσίτες, Πόντιοι, Αρμένιοι. Και στην εποχή μας Πόντιοι της Σοβιετικής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες Αλβανοί, Σύριοι, Ιρακινοί. Μέχρι και σήμερα έχουμε τις διαφορετικές κοινότητες τους. Και όλοι αυτοί έμαθαν να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, να δημιουργούν και να ευημερούν.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα «τιμωρήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές είναι αναμέτρηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής και οι αυτοδιοικητικές τοπικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος οι ψηφοφόροι να λειτουργήσουν εκδικητικά μπροστά στις κάλπες. Αλλά να δούμε και την ουσία; Να τιμωρήσει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ για ποιον ακριβώς λόγο; Επειδή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια κρατώντας την όρθια; Επειδή στήριξε εκείνους που είχαν πραγματικά ανάγκη; Επειδή μείωσε την ανεργία; Επειδή δεν απέλυσε τους χιλιάδες που είχε προγραμματίσει ο κύριος Μητσοτάκης ως υπουργός; Επειδή καθημερινά με μικρά βήματα επιστρέφει την κανονικότητα στην καθημερινότητα μας; Δείτε τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι εύκολο να κάνεις αντιπολίτευση αλλά αυτή θα πρέπει να έχει και βάσεις, να στηρίζεται κάπου. Και η αντιπολίτευση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλά είναι άναθρες κραυγές του παλιού και των σκύλων τους που βλέπουν να χάνουν όσα θεωρούσαν κεκτημένα τους.

Πολλοί λένε ότι το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ – αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ενάντια στο «Μητσοτακισμός – αντι-Μητσοτακισμός». Πώς το βλέπετε εσείς;

Το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι άλλο από το τι Ελλάδα θέλουμε. Των πολλών ή των λίγων; Της δικαιοσύνης ή του τρόμου; Των επενδυτών ή των αποικιοκρατών; Η αναμέτρηση θα είναι μεταξύ εκείνων που απέτυχαν και εκείνων που πέτυχαν έστω και αν έκαναν προσωρινά υποχωρήσεις για να κερδίσουν την μεγάλη εικόνα. Η χώρα δεν έχει περιθώρια να μπει σε μια ακόμα περιπέτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν αντέχουν να γίνουν πάλι πειραματόζωα ασφαλιστικών τύπου Πινοσέτ ή εκχώρησης και του αέρα που αναπνέουν.