Με ένταση ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη του Νίκου Μαζιώτη και των συγκατηγορουμένων του. Πρόκειται για την καταζητούμενη σύντροφό του Πόλα Ρούπα και τους Σ. Σταμπούλο και Γ. Πετρακάκο. 

Ads

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, η διεύθυνση της οποίας αποδίδεται στον Ν. Μαζιώτη, εκρήξεων – μεταξύ των οποίων αυτή στην Τράπεζα της Ελλάδας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 10 Απριλίου 2014 – αλλά και ληστειών. 

Ο Νίκος Μαζιώτης βαρύνεται επιπλέον και με κατηγορίες για απόπειρες ανθρωποκτονίας, που αφορούν τα περιστατικά στο Μοναστηράκι στις 16 Ιουλίου 2014, οπότε και συνελήφθη. Έως τότε η αστυνομία τον αναζητούσε για περίπου δυο χρόνια. 

Νίκος Μαζιώτης: Είναι τιμή μου να είμαι ένοπλος

Ads

Ο Νίκος Μαζιώτης εξαπέλυσε βολές κατά του πολιτικού συστήματος, των τραπεζών αλλά και των δικαστών. «Δεν είναι ο Επαναστατικός Αγώνας που τρομοκρατεί αυτούς που ζουν με 300-400 ευρώ το μήνα, αλλά εσείς και το καθεστώς σας» είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε επίσης «αναρχικός αιχμάλωτος» και υποστήριξε ότι η δίκη είναι πολιτική. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι τιμή του να είναι ένοπλος. Συγκριμένα όταν του ζητήθηκε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί διάβασε ένα κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Είναι η δεύτερη δική του Επ.Αγώνα που είναι μια ένοπλη επαναστατική αναρχική οργάνωση …συνεχίζει τη λαϊκή παράδοση του αντάρτικου και δρα προς όφελος του λαού έχει ήδη μείνει στη συνείδηση πολλών για τις εύστοχες πολιτικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει εναντίον  δομών της κρατικής εξουσίας . Χτύπησε μηχανισμούς του κράτους που προωθούν τη λεηλασία σε βάρος του λαού , χτύπησε τις δυνάμεις καταστολής ,αυτούς που αποτελούν τους πρωταιριανους του καθεστώτος …Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει ήδη μείνει στην ιστορία γιατί τραυμάτισε το κύρος και γόητρο της αμερικανικής  αυτοκρατορίας με την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθηνα ….την πιο επιτυχημένη ενεργεία αντάρτικου την περίοδο του μνημονίου με την επίθεση στη Τράπεζας της Ελλαδος , έχουμε αναλάβει  την ενεργεία .Ήταν τόσο επιτυχημένη πράξη που προκάλεσε ζημιές και στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς …διεξάγει ένοπλη πολιτική και προπαγάνδα αναλύσει με τον λόγο του την εποχή της φαινομενικής ευημερίας με τα δανεικά .Ο Επαναστατικός Αγώνας έβλεπε ότι σε περίοδο ξεσπάσματος μιας κρίσης η Ελλάδα θα βρεθεί σε δεινή θέση . Από το 2009  προπαγανδίζει την αναγκαιότητα της ανατροπής  Μας τιμά που το καθεστώς σας μας θεωρεί επικίνδυνους . Είμαστε μια οργάνωση αναρχικών αγωνιστών  που δρα εναντίον αυτών που ληστεύουν λεηλατούν και δολοφονούν…. περάσαμε στην παρανομία για να συνεχίσουμε τον αγώνα,  έχουμε τον σεβασμό που δεν έχετε εσείς γιατί είστε μισθοφόροι του κράτους .Το να είμαι ένοπλος για σας είναι τίτλος τιμής για μένα. Αντιπροσωπεύετε αυτούς που κατάσχουν τα σπίτια των ανθρώπων, αντιπροσωπεύετε τους τραπεζίτες , τους μεγαλοεπιχειρηματίες…δεν είναι ο Επαναστατικός Αγώνας που τρομοκρατεί αυτούς που ζουν με 300-400 ευρώ το μήνα αλλά εσείς και το καθεστώς σας …εσείς είστε μέλη εγκληματικής οργάνωσης του κρατικούς μηχανισμού…»

Για πολιτική δίκη έκανε λόγο και ο Αντώνης Σταμπούλος που αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα κι ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του. Απέδωσε τη δίωξη του στο γεγονός ότι είναι αναρχικός. Ο Γ.Πετρακάκος, αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες κι επιφυλάχτηκε να μιλήσει στην απολογία του.

Ένταση για το πότε θα γίνονται οι συνεδριάσεις

Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν το μεσημέρι και θα διαρκούν μέχρι το βράδυ, κάθε ημέρα, πλην Τετάρτης, επειδή υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου για τον κατηγορούμενο Σ. Σταμπούλο. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αντέδρασαν έντονα μιλώντας για «ειδικό καθεστώς» που δίνει προτεραιότητα στη σκοπιμότητα αντί για τη νομιμότητα.  

Έντονα αντέδρασαν και κάποιοι από το ακροατήριο που φώναζαν «ντροπή» αλλά και μάρτυρες που έλεγαν ότι «έρχονται από την επαρχία» και θέλουν να ξέρουν συγκεκριμένα πότε θα τους χρειαστεί το δικαστήριο. 

Η πρόεδρος από την πλευρά της όρισε ως επόμενη συνεδρίαση την 19η Οκτωβρίου το πρωί, δηλώνοντας ότι οι άλλες συνεδριάσεις θα είναι βραδινές.