Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί λάθος και για τη Νέα Δημοκρατία να πιστέψει στις δημοσκοπήσεις αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα να καμφθούν ως προς το ηθικό τους, αποδεχόμενα το «‘μοιραίο’» εξηγεί στο Tvxs o Nίκος Καραχάλιος.

Ads

Ο πρόεδρος του Forum 2020 και πρώην Σύμβουλος Στρατηγικής των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμά ότι η Ν.Δ. δεν θα χτυπήσει ποσοστά αυτοδυναμίας ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα, σχολιάζει τις διεργασίες στα δεξιά της Ν.Δ. θεωρώντας ότι «μία Μεγάλη Πατριωτική Συμμαχία, χωρίς όμως μεγάλες και ανυπέρβλητες προσωπικές φιλοδοξίες, θα μπορούσε να φέρει το νέο, χωρίς τις αγκυλώσεις του ακραίου». 

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο εκλογικής νοθείας. απαντά «ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ορρωδεί προ ουδενός» και τεκμηριώνει τις σχετικές ανησυχίες του. 

Κύριε Καραχάλιο, το τελευταίο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης αποτυπώνει το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. στα σκέλη της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης. Συμφωνείτε με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη μεθοδολογία κάποιων εταιρειών μέτρησης;

Ads

Όχι μόνο συμφωνώ με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά θα έλεγα χωρίς να θέλω να φανώ αλαζονικός, ότι η αντιπολίτευση συμφωνεί με τις ενστάσεις που έχω διατυπώσει για τη μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων των ελληνικών πολιτικών ερευνών εδώ και τουλάχιστον μία 5ετία! Και μάλιστα με βάση αυτά που λένε οι ίδιοι οι δημοσκόποι τεκμαίρεται ότι τα στοιχεία τους είναι παντελώς αναξιόπιστα!

Όχι μόνο γιατί εσχάτως αυξάνουν αναιτιολόγητα τη διαφορά, αλλά γιατί θα έπρεπε -πριν ακόμη ξεκινήσουν τις αμφιλεγόμενες αναγωγές- να πετάνε τις προβληματικές έρευνες που κάνουν στο καλάθι των άχρηστων. Γιατί; Όταν πχ ομολογεί μια εξ αυτών ότι για να βγάλουν ένα δείγμα  1.000 ατόμων κάνουν 20.000 τηλέφωνα, τί σημαίνει; Ότι απαντάει μόλις το 5% των ερωτωμένων. 5% ίσον non response 95%!

Αυτό αποδεικνύει ότι τα δείγματά τους είναι αλλοιωμένα εξ αρχής πριν ακόμη αρχίσουν τις αναλύσεις να βρουν τρόπο να φτιάξουν τα δείγματά τους. Γιατί συμβαίνει; Είναι απλό. Οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν εμπιστεύονται τις μετρήσεις και δεν συμμετέχουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε αυτές. Οπότε το δείγμα «μπατάρει», «γέρνει» προς τη Κεντροδεξιά. Γι’ αυτό και βλέπετε αυτές τις μεγάλες διαφορές. Νομίζω ότι θα είναι λάθος και για τη Νέα Δημοκρατία να πιστέψει σε αυτές, αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα να καμφθούν ως προς το ηθικό τους, αποδεχόμενα το «μοιραίο», ότι δηλαδή αυξάνεται η διαφορά. Αυτό εξ άλλου θα έπρεπε να το οσφρήζονται με πολιτικά κριτήρια και όχι αμιγώς δημοσκοπικά.  

Αν επικρατήσει η Ν.Δ.-σε πιθανές δεύτερες κάλπες- χωρίς αυτοδυναμία θα οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες ενδεχομένως εκλογικές αναμετρήσεις; Ποιοι είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της Ν.Δ.;

Το πιθανότερο είναι ακόμη και αν πάρουμε ως βάση αυτές τις προβληματικές μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας και δεν θα επιβεβαιωθεί συνεπακόλουθη λογική ότι η ΝΔ θα χτυπήσει ποσοστά αυτοδυναμίας. Και αυτό δεν θα συμβεί ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη αναμέτρηση!… 

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ο καταλληλότερος κριτής του τί θα συμβεί στα επερχόμενα εκλογικά αποτελέσματα είναι τα προηγούμενα. Η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές πήρε 39,8%.  Αν λοιπόν έχει μία «λογική» φθορά –εγώ δεν σας λέω μεγάλη- αλλά ένα 10% των ψηφοφόρων της να την έχουν εγκαταλείψει, πέφτει κάτω από το 37,5%, που είναι και το όριο της αυτοδυναμίας σύμφωνα και με το νέο εκλογικό νόμο. Αυτό απαντά στο γιατί δεν θα είναι αυτοδύναμη ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη Κυριακή. Ο δυνητικός κυβερνητικός εταίρος της είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά όσο υπάρχει ο Ν. Ανδρουλάκης στη θέση του Προέδρου, νομίζω ότι θα τους διαχωρίζει και θα τελειώνει την όποια προοπτική συνεργασίας το αγκάθι των υποκλοπών. Αυτό έγινε ξεκάθαρο και στο debate. 

Βέβαια είναι καθόλα περίεργο γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κάνει σημαία του το σκάνδαλο των υποκλοπών και έχει αφήσει το χώρο αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τηρεί σχεδόν σιγή υποκλεπτόμενου ιχθύος; Αυτό θα μπορούσε να το απαντήσει με σιγουριά είτε ο ιστορικός του μέλλοντος, είτε κάποιος ντετέκτιβ. Σίγουρα πάντως όχι ένας πολιτικός αναλυτής. Επομένως εταίρο πλην του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπω. Άλλωστε ο Μητσοτάκης δεν ψάχνει «εταίρους» αλλά «συνεταίρους». Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έθεσε εαυτόν από μόνος του στη γωνία παίζοντάς το  «υπερκυρίαρχος του πολιτικού σύμπαντος», επιδιώκοντας πάσει θυσία την αυτοδυναμία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη.

Το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης καθίσταται ρεαλιστικό μετά τους όρους που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης (άγνωστος Χ για Πρωθυπουργός) και την κάθετη άρνηση των ΚΚΕ – Μέρα25;

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι η δεύτερη εναλλακτική μετά την «αυτοδύναμη ΝΔ». Αν καταλαβαίνω τον τρόπο που θέτει τον όρο ο κ. Ανδρουλάκης, νομίζω ότι τον αποδέχεται και ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να είναι «τρίτο πρόσωπο» ο νέος Πρωθυπουργός. Όσον αφορά στο ΚΚΕ, η στάση του δεν με εκπλήσσει, με την έννοια ότι το ΚΚΕ εμμένει σταθερά στη θέση της μη συμμετοχής του σε κυβερνήσεις, πόσο μάλλον -όταν υπάρχει ένα έξτρα εμπόδιο- οι συγκυβερνήσεις με κόμματα που έχουν υπογράψει Μνημόνια. Αυτός που θα μπορούσε να «καμφθεί» σε εισαγωγικά -με πολιτικούς όρους πάντα- είναι ο κ. Βαρουφάκης. Ο Γιάνης αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα διαρκείας στο πολιτικό μας σύστημα.

Πολλές φορές εκφράζει ακραίες θέσεις, και αρκετές άλλες βάζει νερό στο κρασί του. Δεν ξέρω πόσο «νερό» είναι έτοιμος να βάλει αυτή τη φορά και πόσο προκλητικό θα είναι για τον ίδιο το ενδεχόμενο να έχει σημαντικό ρόλο για μια «Δεύτερη Φορά Αριστερά». Θα το δούμε σύντομα…

Ο κ. Μητσοτάκης κομίζει το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» και προτάσσει την αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας. Πόσο πειστικές ακούγονται αυτές οι εξαγγελίες;

Τα συνθήματα του Μητσοτάκη για την οικονομία, όπως το «ανάπτυξη για όλους», έγινε πράξη εκ του αντιθέτου. Πώς; Προκάλεσε ο ίδιος «ακρίβεια για όλους» με την υποταγή του στα συμφέροντα των σουπερμαρκετάδων και των χονδρεμπόρων. Επέφερε περαιτέρω μείωση του επιπέδου ζωής για όλους. Επίσης κατάφερε να αυξήσει με εντυπωσιακό τρόπο το δημόσιο χρέος (+400 δις ευρώ) και να αυξήσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Χώρας (+440 δις ευρώ) σε πρωτοφανή μεγέθη! Επομένως οι εξαγγελίες του στα δικά μου αυτιά δεν ακούγονται καθόλου πειστικές. 

Σε βάθος 4ετίας δεν θα αντέξει όχι αυτή η αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση. Σας υπενθυμίζω ότι από το τέλος του ’23 θα μπούμε εκ νέου σε περιβάλλον «δημοσιονομικής σύσφιξης». Τελείωσαν οι εποχές «της χαλάρωσης» λόγω Covid. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν πίσω τους «χαμένους μήνες» και τα «χαμένα χρήματα».

Έχω αναφερθεί εκτενώς στο πρόβλημα της οικονομίας -όπως διαμορφώνεται εκ νέου, προετοιμάζοντας το έδαφος για 5ο Μνημόνιο και μάλιστα με ένα πρόσφατο άρθρο μου- καθώς και για τις ανύπαρκτες Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, ακόμη αναζητούμε την Amazon και τη Microsoft… Ψάχνουμε  να δούμε που θα κάνουν τα hub τους, αλλά για δήθεν «λόγους ασφαλείας» δεν αποκαλύπτονται πληροφορίες. Και δεν αποκαλύπτονται -όχι γιατί υπάρχει φόβος- αλλά γιατί δεν υπάρχουν οι επενδύσεις!

Ο Μητσοτάκης απέτυχε λοιπόν και στο δήθεν ισχυρό του χαρτί, που ήταν η Οικονομία. Για όσους θέλουν να μελετήσουν τα δημοσιονομικά περισσότερο, τους παραπέμπω στη πρόσφατη εξαιρετική ανάλυση του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους έντιμους εκσυγχρονιστές, ένας από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο σε μια πρασινογαλάζια κυβέρνηση, όπως αυτή η υβριδική του Μητσοτάκη. Αλλά ακριβώς επειδή ο άνθρωπος είναι έντιμος δεν είναι ένας από τους Άριστους που θα επέλεγε ποτέ ο Μητσοτάκης να βρεθούν δίπλα του. Παρά το ότι δεν τον έκανε υπουργό, ας τον άκουγε τουλάχιστον τώρα, πριν οδηγήσει και την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση.   

Πώς προσεγγίζετε τις πληροφορίες περί «υπόγειων επαφών» της «Ν.Δ.» με κόμματα της ακροδεξιάς; Επίσης, έκανε εντύπωση πως σε κάποιες μετρήσεις –μετά το μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη – ξεπήδησαν κόμματα (π.χ. «Νίκη») που κατέγραφαν απήχηση του τάξης του 1%.

Η «ΝΔ» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κάνει μόνο τώρα τελευταία «υπόγειες επαφές» με κόμματα της ακροδεξιάς, αλλά εδώ και καιρό «υπέργειες» και εμφανείς, αφού έβαλε σε θέσεις κλειδιά στελέχη και εκπροσώπους της ακροδεξιάς Σταγονίδια, ζουν και βασιλεύουν πλέον στις κοινοβουλευτικές τάξεις της! Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, αυτά είναι γνωστά σε όλους.

Επομένως αυτό το μόρφωμα που σχηματίζει τη σημερινή «ΝΔ» είναι ένα «μεταλλαγμένο» κόμμα που έχει πάρει πρωτοκλασάτα στοιχεία από την Ακροδεξιά και τα έχει εντάξει στο υπουργικό συμβούλιο όπου συνυπάρχουν με στοιχεία από το Ακραίο Κέντρο, το Νεοφιλελεύθερο Υστερικό Κέντρο συνθέτοντας ένα τέτοιο φρανκεσταϊνικό μίγμα, που μόνο ο Μητσοτάκης, -ένας μεταλλαγμένος πολιτικός- θα μπορούσε να συνθέσει. 

Το ότι έχει «υπόγειες επαφές» δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί θα έπρεπε να είμαι πολιτικός ντετέκτιβ. Όμως αυτό που είδα με μεγάλη έκπληξη ήταν ότι για 15 περίπου ημέρες κυριαρχούσε στον προεκλογική μας ατζέντα όλη αυτή η ιστορία με τα ακροδεξιά μορφώματα. 

Ποιος ελέγχει τα μέσα; 

Ποιος δεν επιτρέπει να παίξουν, ακόμη και διεθνείς ειδήσεις που δεν είναι συμφέρουσες στο Σύστημα Μητσοτάκη; 

Ο Μητσοτάκης! 

Το Μέγαρο Μαξίμου γιατί επέτρεψε να γίνει πρώτο θέμα σε όλες τις ειδήσεις ο Κασιδιάρης ο φυλακισμένος; Γιατί προφανώς κάπου αποσκοπούσε… Άρα, ακόμη και αν δεν υπήρχαν «υπόγειες επαφές», η δημοσιότητα που τους δόθηκε από τα συστημικά μέσα σε αυτή την περίοδο εξυπηρετεί κάποιους υπόγειους σχεδιασμούς της κυβέρνησης… 

Την προοπτική σύμπραξης της Ελληνικής Λύσης με κόμματα που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο πως την σχολιάζετε;  

Η Ελληνική Λύση είχε μέχρι τώρα μια αυτόνομη πορεία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει δείξει ότι θέλει να κρατήσει το κόμμα του σε «στελεχιακά στεγανά». Προτίμησε να αναδείξει νέους ανθρώπους, νέα στελέχη και όχι να συνεργαστεί με παραδοσιακά στελέχη που υπηρέτησαν χρόνια τον κοινοβουλευτικό βίο. Είναι σεβαστό.

Όμως πλέον δέχεται μία τρομακτική πίεση από το «Σύστημα Μητσοτάκη», την οποία την άσκησε το Καθεστώς με τρεις τρόπους: α) του διπλασίασε σχεδόν το πρόστιμο που του είχε επιβάλλει την περίοδο του Covid, β) του αφαίρεσε μέσω του Ελεγχόμενου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (–αυτό πρέπει να είναι το νέο όνομα του ΕΣΡ) –  τη δυνατότητα του να εκπέμπει εμπορικό και πολιτικό πρόγραμμα στους σταθμούς της περιφέρειας και γ) την ώρα που ο κ. Σαράκης, ο νομικός σύμβουλος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κ. Βελόπουλου στη διακομματική, έθεσε θέμα ενδεχόμενο νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, θυμήθηκε να βάλει τον κ. Βουρλιώτη, (ούτε αυτή η Αρχή είναι ανεξάρτητη), να ελέγξει τα οικονομικά του κόμματος. 

Παρά ταύτα εγώ θεωρώ πως σίγουρα ο κ. Βελόπουλος θα είναι εντός Βουλής την 21η Μαΐου. Πιστεύω πως το Καθεστώς που έχει στόχο την επιβίωση, θα του δημιουργήσει ακόμα πιο ασφυκτικό περιβάλλον πίεσης αμέσως μετά. Επομένως η πρόταση που κατέθεσε για συμπράξεις θα καταστεί μονόδρομος, λύση επιβίωσης και γι’ αυτόν. Επίσης, είναι μία ιδέα που θα δώσει τη δυνατότητα εκτόνωσης σε ένα μεγάλο μέρος του δεξιού ακροατηρίου, που δεν εκφράζεται σήμερα από τη ΝΔ. Μία Μεγάλη Πατριωτική Συμμαχία, χωρίς όμως μεγάλες και ανυπέρβλητες προσωπικές φιλοδοξίες, θα μπορούσε να φέρει το νέο, χωρίς τις αγκυλώσεις του ακραίου. 

Έχετε κάνει μια σειρά από καταγγελίες για το ενδεχόμενο εκλογονοθείας. Είσαστε από τους ελάχιστους –αν όχι ο μόνος- που επαναφέρατε το θέμα της μη ορθής διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών το Νοέμβριο του ’15 στη «ΝΔ» και καταλογίζετε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα πράξει ή θα επιχειρήσει να πράξει και το 2023; Είναι κάτι τέτοιο δυνατό;

Ο Μητσοτάκης δεν ορρωδεί προ ουδενός! Έχει εμμονή με την εξουσία (για να χρησιμοποιήσω και να του αντιγυρίσω ένα ψυχιατρικό όρο που χρησιμοποίησε ο ίδιος για τον κ. Ανδρουλάκη. Ίσως συναντιέται τακτικά με ψυχιάτρους τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά του να μας τρελάνει όλους, γι’ αυτό και έχει αρχίσει να περνάει στο λεξιλόγιό του αυτή η ορολογία… Δεν πιστεύω ότι ένας σώφρων άνθρωπος θα διανοείτο ακόμη και να σκεφτεί να νοθεύσει εκλογική αναμέτρηση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Όμως εδώ και καιρό δεν να κάνουμε πια με μία νορμάλ χώρα και δεν έχουμε μία νορμάλ κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης έχει de facto καταργήσει μία σειρά άρθρων  του Συντάγματος, έχει δυναμιτίσει την ανεξαρτησία των Αρχών, έχει υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις Τζανερρίκου και στα τηλεφωνήματα που έλαβε και από τον Μητσοτάκη και από τον  Γεραπετρίτη. Αυτά τα πρωτοφανή που συνέβησαν γύρω από τον Άρειο Πάγο αποτελούν ήδη αλλοίωση και νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο πώς συμπεριφέρθηκαν στο μόρφωμα των Ελλήνων, του εγκλείστου Κασιδιάρη, αλλά πως συμπεριφέρθηκαν ακόμα και σε κόμματα που είχαν επικεφαλής ανθρώπους οι οποίοι  αυτοχαρακτηρίζονται Βενιζελικοί, όπως ο κ. Εμφιετζόγλου, ή πολιτικούς με πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία όπως ο κ. Νικολόπουλος. Δεν μπορεί λοιπόν ο Μητσοτάκης ο οποίος θέλει να παίζει μόνος του να συνεχίζει να αυθαιρετεί. 

Τη διεξαγωγή των εκλογών την είχε «επωμιστεί» διαχρονικά μια εταιρία που λέγεται  Singular Logic. Με όλες τις ενστάσεις που έχουμε, για το πώς έχει χειριστεί η Singular Logic παλαιότερα εκλογικά αποτελέσματα (αναφέρομαι στην αναμέτρηση του 2000, όταν ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αρνηθήκαμε ουσιαστικά να δεχούμε την οριακή νίκη του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη. Τώρα μιλάμε για μια Singular Logic που ελέγχεται μετοχικά από άλλη εταιρία, η οποία οικογενειακά φέρεται να έχει σχέσεις με την φυλή των Μητσοτάκηδων. (Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη της Space Hellas είχε διαπλακεί σε υποθέσεις σχετικές με τα εξοπλιστικά της περιόδου εκείνης ’90-’93).

Επομένως, από μόνες τους οι στενές διαχρονικές με την οικογένειά του αποτελούν παράγοντα διακινδύνευσης. 

Ο δεύτερος παράγοντας διακινδύνευσης προκύπτει από τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Έχουν την πρόθεση να βγάλουν τα εκλογικά αποτελέσματα πολύ νωρίς. Γιατί τους έχει πιάσει αυτή η «πρεμούρα» να τελειώσουν όλα ει δυνατόν και από τις 8 η ώρα; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αλλά αρχίζει να διαμορφώνεται μία υποψία στο μυαλό μου… Ότι δηλαδή μπορεί να υπάρχει ένα άτυπο σχέδιο που χρήζει διερεύνησης. Σας το καταθέτω προς σκέψη με ερωτηματικά: 

1ον: αυξάνουμε τη δημοσκοπική διαφορά 

2ον: νομιμοποιούμε στην κοινή γνώμη μια μεγάλη διαφορά 

3ον: την επιβεβαιώνουμε στις 7μμ ανήμερα με τα exit polls (που θα  διενεργούνται από τις ίδιες εταιρίες που «κατασκευάζουν» αυτή τη μεγάλη διαφορά) 

4ον: 8μμ δίνουν το πρώτο συγκεντρωτικό 10% του εκλογικού αποτελέσματος με 10 μονάδες διαφορά, (από προεπιλεγμένα εκλογικά τμήματα) 

5ον: στις 9 μ.μ. δίνουν τελικό αποτέλεσμα και μειώνουν ελαφρά στις 8 πχ μονάδες τη διαφορά και φαίνονται όλοι «ικανοποιημένοι», τύπου «είμαστε αντικειμενικοί», «μην μιλάτε». 

Εμένα όλα αυτά μου φαίνονται τουλάχιστον περίεργα τη στιγμή μάλιστα που όλοι αυτοί οι περίεργοι τύποι οι οποίοι κάνουν τους Υπουργούς, εμπλέκονται και σε μία σειρά άλλων υποθέσεων ψηφιακής παρακρατικής δράσης, που έχουν να κάνουν με τις υποκλοπές. Όλα αυτά μάλιστα γίνονται εκ παραλλήλου με μία σειρά άλλων ύποπτων στοιχείων (όπως οι ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες) και όλα αυτά είναι γεγονότα -όχι φήμες- τα οποία καταγγέλλουν πλέον και οι ευρωπαϊκές αρχές, όχι μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ! Η Διακομματική νομίζω ότι κοιμάται στην κυριολεξία όρθια! Μπορούν να ελέγξουν μόνο το χειρογραφικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όλο αυτό το κακό μπορεί να γίνει μέσα από τα tablets και τις ψηφιακές υπηρεσίες, που θα ελέγχει μόνο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ψηφιακός Θεός βοηθός λοιπόν!