«Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα αν δεν είναι συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν θα έρθει καν στη Βουλή αν αντιβαίνει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε ότι αν η συμφωνία είναι τελεσίγραφο «προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υπογράψει, αλλά να γίνει σεβαστή η γνώμη του ελληνικού λαού».

Ads

Μιλώντας στον ANT1, o Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι «δεν θα έρθει συμφωνία στη Βουλή, που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε οι βουλευτές, ούτε ο πρωθυπουργός θα φέρουν τέτοιου είδους συμφωνία». «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, μοναδική λύση είναι οι εκλογές» πρόσθεσε. 

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στη δήλωση του Νίκου Παππά για την κομματική πειθαρχία. «Δεν ήταν επιτυχημένη η δήλωση του Ν. Παππά, για την κομματική πειθαρχία παραπέμπει σε αρχηγικά κόμματα» σχολίασε. 

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρχηγικό κόμμα» για να εκτελούν οι βουλευτές εκ των άνωθεν εντολές. «Αποφασίζουμε συλλογικά με δημοκρατικές διαδικασίες. Με συνειδητό τρόπο, η μειοψηφία ακολουθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας» τονίζει. 

Σε άλλες δηλώσεις του στο real.gr, ο Νίκος Φίλης, σημείωσε ότι «εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Ads

«Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.