Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά σε επιχειρηματίες που βγαίνουν κερδισμένοι από την όλη κατάσταση.

Ads

«Να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους για το καρτέλ στην ενέργεια: Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης, Μυτιληναίος, ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζοντας ζήτησε «να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που οδηγεί σε καταλήστευση του λαού και σε άνομα υπερκέρδη».

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός έθεσε επί τάπητος μια σειρά προτάσεων επί του ζητήματος, αναφέροντας: «Να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι χρυσοπληρωμένοι από το λαό οδικοί άξονες, να αρθεί η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο μια μεγάλη συστημική τράπεζα. Να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος. Να μπεί πλαφόν στον ανώτατο μισθό, όπως πρότεινε ο Μελανσόν. Να αυξήσουμε τη φορολογία των μερισμάτων που αδικαιολόγητα μειώσαμε στο 10% και εξαφάνισε σχεδόν στη συνέχεια ο Μητσοτάκης με 5%. Εμείς να έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία κι όχι να περιμένουμε από το ΣτΕ να μας πει τι να κάνουμε, όπως με την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού».