Από την «ασθένεια» των περισσοτέρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που αλλάζουν απόψεις για σοβαρά εθνικά θέματα, ανάλογα με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, φαίνεται να «πάσχει» ο Νίκος Δένδιας.

Ads

Ο Υπουργός Εξωτερικών, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τις τελευταίες μέρες, για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Έβρου, είχε πολύ διαφορετικές απόψεις, πριν από δύο χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν τασσόταν ανοιχτά κατά του Φράχτη στον Έβρο.

Δεν έχω δει φράκτη να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στiσ 25 Aπριλίου 2018, στον Real Fm, ερωτηθείς για την τότε κατάσταση στο προσφυγικό, σε Έβρο και νησιά, ο Νίκος Δένδιας είχε υποστηρίξει:

Ads

«Εγώ δεν πιστεύω στο φράκτη , παρότι ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου. Εγώ δεν πιστεύω στους φράκτες γενικά» είχε πει, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλος μέρος του φράκτη ήταν έτοιμο πριν αναλάβει ο ίδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Σαμαρά.

«Θεωρώ ότι όλα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχω δει φράκτη να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα» έλεγε τότε ο νυν Υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα και προστασία των συνόρων, με εξειδικευμένο προσωπικό, μεταξύ άλλων. Βέβαια, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τότε ο Νίκος Δένδιας, σήμερα η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο στρατηγικής.

«Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες»

Μάλιστα, έχει ιδιαίτερα σημασία, ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζει ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώνονται εκείς τις μέρες του 2018 στη Λέσβο:  «Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψει να γυρίσουμε στα χρυσαυγίτικα, το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. Σήμερα όμως, με κυβέρνηση ΝΔ οι ρατσιστικές συμπεριφορές και κινητοποιήσεις έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες στα νησιά ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι αδιαφορεί αν δεν τους παρέχει και κάλυψη.