Δε δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Νίκος Δένδιας.

Ads

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση κέντρου αμυντικής καινοτομίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και διεθνή συνθήκη που αφορά μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα φέρει στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, το ζήτημα των φρεγατών Constellation, τη λύση, όπως είπε, για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς, καθώς και το πρόγραμμα των F 35, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Επίσης είπε ότι γίνεται συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο για το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Επεσήμανε, παράλληλα, πως είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, το θέμα των κορβετών και το θέμα των LCS, εάν η Αμερική μας δώσει δωρεάν αυτές τις φρεγάτες.

Ads

Νίκος Δένδιας: Η δήλωσή του για «την κακιά ώρα»

Σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προχωρήσει ο Νίκος Δένδιας προ ολίγων ημερών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την καινοτομία στις ένοπλες δυνάμεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι δυτικές χώρες, οι υπόλοιπες δυτικές χώρες ή οι περισσότερες από αυτές. Εμείς, δυστυχώς, λέω πάντα, μην έρθει η κακιά η ώρα. Αλλά μπορεί να έρθει η κακιά η ώρα» είχε σημειώσει τότε ο υπουργός Άμυνας και είχε προσθέσει χαρακτηριστικά: «Και βεβαίως η κακιά η ώρα δεν θα προέλθει από τη Βόρεια Μακεδονία, το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες ημέρες» αλλά «θα προέλθει από μία χώρα με δεκαπλάσιο πιθανόν, ως προς το να προέλθει, μια χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο Α.Ε.Π. που σημαίνει ότι αν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε, και έχουμε όλοι μια μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό».

Ο Νίκος Δένδιας είχε σημειώσει μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η χώρα πρέπει να επιβιώσει απέναντι στην υπαρξιακή απειλή. Δεν θα τα καταφέρουμε αλλιώς. Γιατί δεν έχουμε τόσα χρήματα. Δεν είμαστε οι πιο πλούσιοι εμείς» και είχε προσθέσει: «Αντιμετωπίζουμε, ξαναλέω, μια χώρα με τετραπλάσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Εάν δεν δουλέψουμε με πολύ μεγάλη επιμέλεια, δεν θα τα καταφέρουμε. Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα. Και είμαστε πολλά χρόνια καθυστερημένοι».