Σε δριμεία επίθεση και σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην Βουλή, στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ads

Ο ίδιος έκανε λόγο για συγκάλυψη, αλαζονεία, αλλά και προσβλητική στάση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, «Η στρατηγική σας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι πια ένα πάγιο μοτίβο της διακυβέρνησης σας».

«Η συμπεριφορά σας διασύρει διεθνώς την χώρα και προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα» είπε από το βήμα της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε «Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης;». Σημείωσε ότι «επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του». Για την κυβέρνηση είπε «τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία».

«Αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος σε μια παρωδία»

Στην ομιλία του υποστήριξε, «Όσον αφορά τον αγώνα να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. τον μαγαρίζουν οι συμπεριφορές σας. Είστε τα ίδια με αυτούς που πέντε χρόνια έπαιζαν με τους θεσμούς όπως κάνετε σήμερα, γι’ αυτό γυρνάει την πλάτη ο λαός στην πολιτική γιατί είστε τα ίδια. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, διχόνοια, τοξικότητα και το καλάμι της αλαζονείας το έχετε καβαλήσει. Η εποχή του κ. Μητσοτάκη για τη Ν.Δ. είναι μία εποχή μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. Ό,τι κατηγορούσατε, το μιμείστε»

Ads

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και του πορίσματος για τα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε την αποχώρηση του κόμματός του, ισχυριζόμενος ότι «αρνηθήκαμε να λάβουμε μέρος σε μια παρωδία».

Αλλεργική σε κάθε είδους κριτική

Επανέλαβε με τη σειρά του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» τονίζοντας ότι «λέει ότι αν είχε εκτελεστεί η σύμβαση (717) και υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα είχε γίνει το τραγικό δυστύχημα».

Ειδική μνεία έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή καταλογίζοντας ότι «εναντίον του υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής». Είπε επίσης για την κυβέρνηση πως «είναι αλλεργική σε κάθε είδους κριτική» και συνέχισε λέγοντας «Μία και μόνο είναι η προτεραιότητά σας: Να στήνετε μέσα στον κρατικό μηχανισμό ρουσφετομάγαζα. Η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας».