Διευκρινίσεις για τη στάση του στην υπόθεση απόσυρσης 1 εκατ. δολαρίων στο εξωτερικό παρείχε ο πρόεδρος της Αρχής καταπολέμησης του «βρώμικου» χρήματος Π.Νικολούδης. Δηλώνει ότι ουδέποτε μίλησε για βουλευτή ή για οποιοδήποτε όνομα και πως δεν προέβη στην παραμικρή καταγγελία για το θέμα. Αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη μεταβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ.Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να δρομολογήσει τυχόν πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του επικεφαλής της Αρχής. Διαβάστε εδώ τι απάντησε στον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ads

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση. Με βάση την ιεραρχία, μοναδικός αρμόδιος να ελέγξει πειθαρχικά τον κ. Νικολούδη είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι επί ημέρες μονοπωλούσε στη δημόσια συζήτηση η πληροφορία πως βουλευτής είχε μεταφέρει 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, το Μάιο του 2010. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι επρόκειτο για 1 εκατ. δολάρια τα οποία εξήγαγε άλλη περίοδο για επιχειρηματικούς λόγους ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη. Η υπόθεση είχε έντονο αρνητικό αντίκτυπο και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκε σήμερα τον κ. Νικολούδη ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «για τη Δημοκρατική Συμμαχία η ιστορία δεν τελειώνει εδώ». Όπως είπε, «ή επιχειρείται η συγκάλυψη του πραγματικού δράστη που έβγαλε έξω το 1 εκατομμύριο και είναι προστατευόμενος του συστήματος ή υπάρχει σκευωρία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε από τον πρόεδρο της Αρχής «κάποιες πληροφορίες οι οποίες θα μας φανούν χρήσιμες για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Ads

Δελτίο Τύπου του κ. Νικολούδη ως εξής:

«Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε από δήλωσή μου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 21-2-2012, επιθυμώ να σημειώσω τα ακόλουθα:

»Στην παραπάνω Επιτροπή δεν έκανα καταγγελία και αυτό φαίνεται και από τις ηθελημένα γενικές διατυπώσεις μου. Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υπεραμυνόμενος του πολιτικού κόσμου της χώρας, τόνισα ότι “..αυτοί που υπάγονται στην ευρύτερη έννοια του όρου αυτού, δεν είναι η πλέον διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα..” . Ανέφερα παραπέρα ότι από τους ελέγχους που διενήργησε η Αρχή και αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα δεν εντοπίσθηκε εγκληματική δραστηριότητα που να εμπίπτει στη σχετική με το “Ξέπλυμα Χρήματος” νομοθεσία. Στη μοναδική περίπτωση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ένας ή μία είχε μεταφέρει ένα εκατομμύριο στο εξωτερικό, ο έλεγχος δεν έδειξε εγκληματική προέλευση των χρημάτων. Στο ζήτημα αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει το αν η συναλλαγή έγινε τον Μάιο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν ανέφερα καν την λέξη “βουλευτής”. Πολύ περισσότερο δεν ανέφερα κανένα όνομα ούτε ενώπιον της Επιτροπής, ούτε αργότερα ποτέ και σε κανέναν. Αυτό το τονίζω κατηγορηματικά. Το αν επελήφθη άλλη αρμόδια Αρχή και έκανε έρευνα στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, αυτό ήταν κάτι που ούτε το αποφάσισα, ούτε να το αποτρέψω μπορούσα, ούτε και με αφορά. Σημειώνω τέλος, ότι τα καθήκοντά μου ως Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, θα συνεχίσω να τα εκτελώ έντιμα, αμερόληπτα και απροκατάληπτα, αδιάφορα με το ποιόν θίγει ή ποιόν ωφελεί η εφαρμογή των νομίμων και άσχετα με το αν κάποιος υβρίζει ή όχι».