Πεπεισμένος ότι σήμερα η Αθήνα είναι καλύτερη απ’ ότι την παρέλαβε, δηλώνει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Αθηναίων, υποψήφιος του συνδυασμού ‘Αθήνα – Πόλη της ζωής μας’, Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας στο χαρακτηριστικό ερώτημα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του, Γιώργου Καμίνη. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μεμψίμοιρες νοοτροπίες ισοπέδωσης και μιζέριας, οι οποίες και εν πολλοίς απορρέουν από κοντόφθαλμα και χειραγωγούμενα μικροκομματικά συμφέροντα». *Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερώματος ενόψει της 7ης Νοεμβρίου.
Ads
«Προτιμώ να αναβάλλω κάποια έργα από το τεχνικό πρόγραμμα και τα χρήματα αυτά να τα στρέψω στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», διαμηνύει αναφορικά με την οικονομική πολιτική την οποία διατίθεται να εφαρμόσει, εφόσον επανεκλεγεί. «Ως δήμαρχος δεν πρόκειται να γίνω φοροεισπράκτορας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε μια πολιτική των άκρων: Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» φτάσαμε στο «Παπακωνσταντίνου πάρ’ τα όλα»…», προσθέτει.
Αναφερόμενος στον Καλλικράτη, εκφράζει την πεποίθηση ότι «η ευκαιρία που είχε η Αυτοδιοίκηση να απογαλακτιστεί από την κεντρική εξουσία προκειμένου να μπορεί να αποδείξει το δυναμισμό της χάθηκε ανεπιστρεπτί». Σημειώνει, άλλωστε, ότι «οι περικοπές που το μνημόνιο επέβαλλε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2010-2013 φθάνουν μέχρι στιγμής τα 6 δις ευρώ».
Ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει παράγοντες, όπως «η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία» και «η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών σε πολύ μικρό γεωγραφικό χώρο», ως προκλήσεις απέναντι στις οποίες «ο δήμος Αθηναίων αντέδρασε με πολυεπίπεδες δράσεις».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι επί δημαρχίας του η Αθήνα απέκτησε 132 περισσότερα στρέμματα ελεύθερων χώρων και 17 νέους χώρους πρασίνου με 14.400 νέα δέντρα.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ.Νικ.Κακλαμάνη στα ερωτήματα του tvxs.gr:
Για ποιους πρακτικούς, καθημερινούς, λόγους θα ήταν προς το συμφέρον των Αθηναίων η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη;
Για την αξιοπιστία μου. Θυμάστε ότι είχα υποσχεθεί στους Αθηναίους και τις Αθηναίες να μείνω κοντά τους για τέσσερα χρόνια και πως για μένα ο Δήμος της Αθήνας θα είναι η μόνη μου προτεραιότητα.
Για το έργο μου. Χωρίς φανφάρες, δουλέψαμε πολύ αυτά τα τέσσερα χρόνια επιτελώντας σπουδαίο έργο στο νοικοκύρεμα του Δήμου, στο περιβάλλον (17 νέα πάρκα, αγορά 132 στρεμμάτων για ελεύθερους χώρους, γκρέμισμα του κτιρίου του ΝΑΤ και δημιουργία της πρώτης μετά από 150 χρόνια πλατείας 1.200 τ.μ στην καρδιά της πόλης), στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον πολιτισμό (περίπου 600 παραστάσεις κάθε χρόνο), στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Για την αγάπη που τρέφω για την πόλη που ζω, και όχι όπως ο κ. Καμίνης που μόλις μεταδημότευσε.
Και τέλος για την συνέχιση της προσπάθειάς μου με βασικούς άξονες την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Μπορείτε να φανταστείτε κάποιους από τους ενδοιασμούς των δημοτών της Αθήνας γύρω από την προοπτική ψήφου στο συνδυασμό σας;
Δεν τους φαντάζομαι, τους γνωρίζω! Και υπάρχουν και πολύ λογικά παράπονα στα οποία απαντώ και τα συμπεριλαμβάνω στις διορθωτικές κινήσεις στο σχεδιασμό μου. Εκεί που αντιδρώ είναι σε μεμψίμοιρες νοοτροπίες ισοπέδωσης και μιζέριας, οι οποίες και εν πολλοίς απορρέουν από κοντόφθαλμα και χειραγωγούμενα μικροκομματικά συμφέροντα.
Τι θα πράξετε, στην περίπτωση μιας νέας θητείας, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του δήμου; Είστε ικανοποιημένος από τη διαχείριση των οικονομικών στην Αθήνα έως σήμερα;
Ασφαλώς. Όταν επί τρία συναπτά έτη η πιστοληπτική σου ικανότητα αξιολογείται από τη Moody’s με Α1 (υψηλότερη από αυτή της χώρας) και όταν το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που έκανε πριν από λίγες ημέρες αιφνιδιαστικό έλεγχο μας έδωσε τα εύσημα για τη διαχείριση, δεν μπορείς παρά να είσαι ευχαριστημένος. Από τη διαχείριση που κάναμε σε αυτή την αντικειμενικά αρνητική συγκυρία μπορέσαμε να απαλλάξουμε πλήρως τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη, ενώ δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη σε 520.000 νοικοκυριά της Αθήνας. Όταν ακούτε «τα λεφτά υπάρχουν», να φοβάστε. Εμείς λέμε «λεφτά δεν υπάρχουν» και όμως μπορούμε να κάνουμε και κοινωνική πολιτική.
Ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, συμμετείχατε στις διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του Καλλικράτη. Σε ποιο βαθμό πετύχατε -και τι είναι- αυτό που θέλατε ως προς τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση;
Η ευκαιρία που είχε η Αυτοδιοίκηση να απογαλακτιστεί από την κεντρική εξουσία προκειμένου να μπορεί να αποδείξει το δυναμισμό της νομίζω ότι χάθηκε ανεπιστρεπτί. Την αισιοδοξία που υπήρχε αρχικά, διαδέχτηκε η συνειδητοποίηση ότι για ακόμα μία φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ερωτήθηκε ποτέ για ζητήματα που κατ’ εξοχήν την αφορούν. Ο Καλλικράτης δεν μπήκε ποτέ σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης τόσο αναφορικά με το χωροταξικό όσο και για τα θεσμικά ζητήματα. Και φυσικά αυτά ωχριούν μπροστά στην πανωλεθρία που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο οικονομικό σκέλος. Οι περικοπές που το μνημόνιο επέβαλλε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την περίοδο 2010-2013 φθάνουν μέχρι στιγμής τα 6 δις ευρώ. Οι δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και Π.Δ βρίσκονται ακόμη σε πρωτόλεια μορφή, αγνοείται η τύχη των μετατάξεων, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» το οποίο υποτίθεται ότι θα στήριζε την μεταρρύθμιση αναζητείται.
Με ποια επιχειρήματα αντιτίθεστε στο Μνημόνιο; «Δένει τα χέρια» του νέου δημάρχου η ασκούμενη κεντρική πολιτική;
Ασφαλώς. Δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη μία να κόβει 6 δις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την άλλη να μας προτείνει δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών να αυξήσουμε τα Δημοτικά Τέλη κατά 100%. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την κοινωνική πολιτική του Δήμου αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη οικονομική συγκυρία. Πάντως όσον αφορά τουλάχιστον την Πόλη της Αθήνας, σας λέω το εξής. Μπορεί τα χέρια μας να είναι δεμένα, εμείς ωστόσο δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Την κοινωνική ομπρέλα όχι μόνο θα την κρατήσουμε ανοιχτή αλλά θα την διευρύνουμε κιόλας. Προτιμώ να αναβάλλω κάποια έργα από το τεχνικό πρόγραμμα και τα χρήματα αυτά να τα στρέψω στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα ρίξω στην απόγνωση χιλιάδες συμπολιτών μου που προσβλέπουν στο Δήμο και όχι το κράτος για κοινωνική προστασία. Ως Δήμαρχος δεν πρόκειται να γίνω φοροεισπράκτορας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε μια πολιτική των άκρων: Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» φτάσαμε στο «Παπακωνσταντίνου πάρτα όλα»…
Πολλοί σας καταλογίζουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας υποβαθμίστηκε η ποιότητα διαβίωσης στο κέντρο της Αθήνας (κακές συνθήκες υγιεινής, εγκληματικότητα, λουκέτα σε καταστήματα κλπ), συνδέοντας το ζήτημα με την παρουσία εξαθλιωμένων ομάδων, μεταναστών και όχι μόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλοι σας αποδίδουν αυταρχικές, κατασταλτικές, μεθόδους, σε βάρος των ίδιων ομάδων. Αποτελεί η ελληνική κοινωνία μάρτυρα ενός αδιεξόδου στην Αθήνα; Ποια είναι η συνολική σας τοποθέτηση;
Η ελληνική κοινωνία έχει δοκιμαστεί σε πολλά επίπεδα και πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Είναι το σύνδρομο της μετα-ολυμπιακής μελαγχολίας, είναι η αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία, είναι η αλλοίωση ενός οικείου περιβάλλοντος χώρου από στοιχεία που η παραδοσιακή κοινωνία δεν αναγνωρίζει ως οικεία, όπως είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών σε πολύ μικρό γεωγραφικό χώρο. Απέναντι σε αυτές τις τεράστιες προκλήσεις, ο Δήμος Αθηναίων αντέδρασε. Και αντέδρασε με επίσης πολυεπίπεδες δράσεις. Με δράσεις που στοχεύουν στην λειτουργική ενσωμάτωση των μεταναστών, στην απομάκρυνση των ΟΚΑΝΑ με παράλληλο σχέδιο μετεγκατάστασης των εξαρτημένων ατόμων σε νοσοκομεία, με πολεοδομικές παρεμβάσεις, με την εξασφάλιση μιας ευρείας κοινωνικής ασπίδας προστασίας η οποία και περιορίζει τη μικρο-εγκληματικότητα και αποτρέπει τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Με όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι παρά το γεγονός ότι η ασφάλεια και η τάξη είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εμείς δεν μείναμε μόνο στην καταγραφή και διαβίβαση των προβλημάτων που γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον κάθε θεσμικό φορέα.
Ελεύθεροι χώροι, πράσινο, ποδήλατο, καθαριότητα. Αυτονόητα στοιχεία για άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Τι νέο θα περιλαμβάνει η ατζέντα σας, εφόσον επανεκλεγείτε;
Μπορώ να μοιραστώ μαζί σας το γεγονός ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος ότι για όλα αυτά που απαριθμείτε έχουν γίνει άλματα σε σχέση με την κατάσταση που παρέλαβα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τα εξής: απόκτηση 132 στρεμμάτων ελεύθερων χώρων περισσότερων από όσα είχαν έλθει στην κυριότητα των Δήμων τα τελευταία 25 χρόνια. 17 νέοι χώροι πρασίνου με 14.400 νέα δέντρα. Χάραξη 4 χλμ. ποδηλατόδρομου στην ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, και τη διαπίστωση βάσει στοιχείων των Ευρωπαίων tour operators, ότι η Αθήνα είναι καθαρότερη από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη). Και ασφαλώς αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Δε σας κρύβω ότι δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί που θέλω. Μην ξεχνάτε ότι τα επόμενα χρόνια θα ωριμάσουν και πολιτικές που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία όπως η Διπλή Ανάπλαση, η οποία θα δώσει στην ομάδα της Αθήνας το γήπεδό της και στην πόλη της Αθήνας 140 στρέμματα πρασίνου στον Βοτανικό και 21 στρέμματα πρασίνου στη Λ. Αλεξάνδρας.
Μέσα από συνέντευξη στο tvxs.gr, ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, σας απευθύνει την ακόλουθη ερώτηση: «Ειλικρινά πιστεύει ο κ. Κακλαμάνης ότι παραδίδει την πόλη καλύτερη απ’ ότι την παρέλαβε;».
Εάν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν και πάλι υποψήφιος. Και λίγη σημασία έχει τι πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Αν δεν πιστεύετε εμένα, ρωτήστε τους ηλικιωμένους αν είναι ευτυχείς με τις 25 Λέσχες Φιλίας, ρωτήστε τις μητέρες αν αισθάνονται ασφάλεια όταν εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους 93 παλιούς και 6 νέους παιδικούς σταθμούς, ρωτήστε τους μετανάστες που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών και συμμετέχουν μέσα από το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο, ρωτήστε τα παιδιά που παίζουν τις νέες παιδικές χαρές, ρωτήστε όσους έζησαν αξέχαστες στιγμές πολιτισμού στις 600 παραστάσεις που οργανώσαμε ετησίως, ρωτήστε όσους συνειδητά επιλέγουν να κάνουν ανακύκλωση πόσο πιο εύκολο είναι να κάνουν ανακύκλωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ρωτήστε τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους που δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, ρωτήστε του αστέγους και τους απόρους που έχουν πρόσβαση σε τροφή, φάρμακα, ένδυση, υπόδηση και φιλοξενία μέσα από τις δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, της Αγοράς των Αθηνών και της Εστίας των Αθηνών και τις περισσότερες από 4000 μερίδες ημερησίως, ρωτήστε όσους χρειάστηκε να επισκεφτούν τα 7 Δημοτικά Ιατρεία, ρωτήστε όσους επισκέπτονται και χαίρονται τα 17 νέα πάρκα με τα 15.000 νέα δέντρα. Τέλος ρωτήστε σε λίγο καιρό τα παιδιά που θα παίζουν στην Πλατεία Παξινού-Μινωτή, εάν γνωρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργήθηκε στην πόλη μετά από 150 χρόνια. Εάν δεν σας πείσουν, απλά κάντε λίγη υπομονή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >