Μια πρώτη, «μικρή», αλλά σημαντική νίκη κατέγραψε η αστραπιαία αντίδραση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην είδηση ότι πρόκειται να απελαθεί η 19χρονη Ρουκί από το Ιράκ. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και ένα κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το όνομα της νεαρής προσφυγοπούλας αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των ατόμων που πρόκειται να απελαθούν.

Ads

Στην ενημέρωσή του προς τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την εξέλιξη της υπόθεσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, αναφέρει, πως αυτή η νίκη επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του δικηγόρου της Ρουκί, στην υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και στην τεράστια αλληλεγγύη που εκφράστηκε.

Ωστόσο, μένουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, γι’ αυτό και στην ενημέρωση σημειώνεται πως προς το παρόν η Ρουκί παραμένει υπό κράτηση και γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση, αλλά ενημέρωση και συντονισμός  με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, για τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Υπενθυμίζεται, πως αν και σε πρώτο βαθμό η υπηρεσία Ασύλου έκανε δεκτό το αίτημά της, κρίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, στη συνέχεια, όταν επανεξετάστηκε η υπόθεση, αποφασίστηκε να απελαθεί στη γειτονική χώρα και κατόπιν να επιστρέψει στο Ιράκ. Μάλιστα, οι γονείς της και η αδερφή της βρίσκονται στη Μόρια ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βία που της ασκήθηκε από αστυνομικούς με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της.

Ads

Με επιστολή, ο Κώστας Αρβανίτης ενημερώνει για την πολυήμερη κράτηση της κοπέλας στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, μαζί με άλλες γυναίκες και δύο πολύ μικρά παιδιά, σε τρομερές συνθήκες, περιμένοντας να απελαθούν. Ενημέρωνε ακόμη για τον τραυματισμό της λόγω αστυνομικής βίας και για τις προσπάθειες για την άρση της απέλασης και την απελευθέρωσή της.

Η ομάδα της Αριστεράς στον ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) πήρε τη σκυτάλη, ενώ μηνύματα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και καταγγελίας κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Ανάμεσά τους, η ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ, επικεφαλής των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, ο Ντιέτμαρ Κόστερ, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και μέλος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, ο Claude Moraes, Άγγλος Εργατικός, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η Clare Daly Ιρλανδή ευρωβουλευτής της GUE, o Έρικ Μαρκουάρντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ.ά.

image

image