Το κύμα των μαθητικών καταλήψεων απειλεί να γίνει το πρώτο μεγάλο κοινωνικό μέτωπο για την κυβέρνηση. Αντι κατευνασμού και διαλόγου όμως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιλέγει δόγμα τιμωρίας και πολιτική εμπρησμού.

Ads

Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού ρίσκου εάν συνυπολογιστούν οι τεράστιες ευθύνες και ανεπάρκειες του υπουργείου Παιδείας στην προτετοιμασία των σχολείων για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Επί του παρόντος, όμως, και το ρίσκο και την ευθύνη αναλαμβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέχοντας πλήρη κάλυψη στην Νίκη Κεραμέως.

Η κάλυψη αυτή αποτυπώθηκε και στις σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη – δηλώσεις, με τις οποίες η τιμωρία των μαθητών που μετέχουν στις καταλήψεις χαρακτηρίζονται ως «παιδαγωγικό μέτρο».

Αναφερόμενη στην απόφαση Κεραμέως για – τμωρητική – εξαίρεση των μαθητών που μετέχουν στις καταλήψεις από την τηλεκπαίδευση, η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: «Είναι προφανές ότι σε ότι αφορά τις καταλήψεις έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όσοι παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή» .

Ads

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι οι διαμαρτυρίες για τον συνωστισμό μαθητών σε αίθουσες των 27 ατόμων βασίζονται σε «fake news». «Στα δημόσια σχολεία», είπε, «τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα».

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης όμως και τα «fake statistics» της κυρίας Κεραμέως και της κυρίας Πελώνη, έρχονται να διαψεύσουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσίευσε το avgi.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Τα ¾ του μαθητικού δυναμικού της χώρας, βρίσκονται σε τμήματα με αριθμό μαθητών από 18 έως 30.
  • Πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνωστίζονται καθημερινά
  • 700.000 μαθητές και μαθήτριες σπουδάζουν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθητών ανά τμήμα
  • το 92% των μαθητών/τριών των Γυμνασίων σπουδάζουν σε τμήματα μεγαλύτερα το ΜΟ
  • το 91% των ΓΕΛ  σπουδάζουν σε τμήματα μεγαλύτερα του Μ.Ο.
  • στην Περιφέρειας Αττικής με 439.965 μαθητές στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, το 85% φοιτά σε τμήματα από 18-30 μαθητών.

Τις αντιφάσεις και τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας καυτηρίασε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συκοφαντεί τους μαθητές. Τα αιτήματα των μαθητών, όπως είπε,αφορούν «σχολείο με ασφάλεια, να μην είναι 27 άτομα ανά τμήμα, να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας, καθηγητές και δασκάλους».

Και υπενθύμισε ότι  «τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές απ’ ό,τι πέρσι» και «η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να βρει καινούρια κτίρια και αίθουσες» για να επιτευχθεί η αραίωση των μαθητών. Πρότεινε, σε περιπτώσεις όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει επάρκεια αιθουσών, ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί η λύση πρωί-απόγευμα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «δεν γίνεται να ανοίγουν τα σχολεία, χωρίς να έχουν γίνει τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς».

Από κυβερνητικής πλευράς ωστόσο η στοχοποίηση των μαθητών φαίνεται πως αποτελεί πλέον κεντρική γραμμή. Ενδεικτική είναι και η αήθης επίθεση που εξαπέλυσε, μέσω Facebook, κατά των μαθητών και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τους μαθητές «αλητάκια» που «καίνε το κέντρο της Αθήνας», προσθέτοντας επίσης ότι «περισσότερο φταίνε οι γονείς τους».