Τη βεβαιότητα ότι τα Panama Papers κρύβουν έναν «θησαυρό» πληροφοριών για τις παράνομες δοσοληψίες και δραστηριότητες Ελλήνων πολιτικών εκφράζει ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Νικ Νεχαμάς, με δηλώσεις του στη Realnews.

Ads

Ο συντάκτης της εφημερίδας «Miami Herald» βραβεύτηκε την περασμένη εβδομάδα με Πούλιτζερ για την έρευνά του πάνω στην τεράστια βάση δεδομένων που σχετίζονται με τις οffshore εταιρείες, οι οποίες έχουν ιδρυθεί στον Παναμά.

Οπως τονίζει, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις έρευνές τους και να θεσμοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες και ελέγχους για τις υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

«Είµαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ακόµα που µπορούν να βρεθούν στα Panama Papers για τους διεφθαρµένους πολιτικούς στην Ελλάδα. Σε αυτή την τεράστια βάση δεδοµένων υπάρχουν τόσα πολλά ονόµατα Ελλήνων. Για εµένα αυτό δεν είναι τυχαίο. ∆υστυχώς στην Ελλάδα, επί πάρα πολλά χρόνια, βασιλεύουν τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η διαφθορά και γι’ αυτό δεν ήταν έκπληξη που τόσοι Ελληνες εµπλέκονται σε offshore εταιρείες», δηλώνει στην «R»
ο Ν. Νεχαµάς.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές περιμένουν βοήθεια από τον Παναμά, καθώς, ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας για τους εκατοντάδες Έλληνες των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων, φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στις αρχές του Απριλίου, κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων βρέθηκε στη Χάγη, για να συναντηθεί με τον γενικό εισαγγελέα του Παναμά. Οι Ελληνες εισαγγελείς ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία από τις Αρχές του Παναμά, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για τους εισαγγελείς υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι μέσω αυτών των λογαριασμών ενδέχεται να χρηματίστηκαν Ελληνες αξιωματούχοι.

Στα Panama Papers περιλαμβάνονται πάνω από 400 ονόματα Ελλήνων, καθώς και 223 εταιρείες που συνδέονται με Ελληνες.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers είχαν προκαλέσει διεθνή σάλο, οδηγώντας μεταξύ άλλων και στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουλάουγκσον. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων είναι περισσότερα από 11 εκατομμύρια και αφορούν 214.448 offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν στον Παναμά, από το γραφείο των δικηγόρων Μοσάκ και Φονσέκα, το τέταρτο μεγαλύτερο γραφείο σύστασης εταιρειών offshore στον κόσμο.