Την έντονη ενόχληση  της Τουρκίας έχουν προκαλέσει ερευνητικές εργασίες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalante» νότια της Κρήτης, για το οποίο η Αγκυρα είχε εκδώσει αντι-Navtex.

Ads

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας θα κληθούν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Το γαλλικό ωκεανογραφικό είχε προγραμματίσει ερευνητικές εργασίες από τον Δεκέμβριο και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το πρόγραμμα των εργασιών ξεκίνησε από το Ιόνιο, συνεχίστηκε νότια της Κρήτης και τώρα βρίσκεται μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Ως προς τις έρευνες στην Κρήτη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι έγιναν σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και ως εκ τούτου η Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την Αγκυρα, οι ερευνητικές εργασίες έγιναν εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και αρμόδια για την έκδοση Navtex είναι η Αττάλεια.

Ads

Επί του θέματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αρκέστηκε να αναφέρει ότι το περιστατικό αφορά τη γαλλική πλευρά.

Η συνέχεια από την πλευρά της Αγκυρας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς με την αντι-Navtex εμφανίζεται να διεκδικεί τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ακόμη και στο Λιβυκό Πέλαγος, με την επίκληση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ σε ορισμένα τουρκικά μέσα αναφέρθηκε ότι το Σάββατο κινήθηκε στην περιοχή έρευνας του ωκεανογραφικού τουρκική φρεγάτα με στόχο να παρεμποδίσει τις εργασίες.

Λίγη ώρα αργότερα και με φόντο τις αντιδράσεις, καθώς η επίμαχη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας, ο Αλεξανδρος Παπαϊωάννου επανήλθε στο ζήτημα κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των λεχθέντων του», που «ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».

«Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Κατρούγκαλος: Το ΥΠΕΞ «άδειασε» την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά αφήνει νέα ερωτηματικά

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος με ανάρτησή του επεσήμανε το «άδειασμα» της κυβερνητικης εκπροσώπου από το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα,  ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε εάν η παρενόχληση έγινε εντός “περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας” έκδοσης Navtex ή  εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Επιπλέον απηύθυνε και το ερώτημα αν θα γίνει το αναγκαίο διάβημα στην Τουρκία.