Νευρική κρίση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο με φόντο το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα, το ψωμί, τα τρόφιμα, ο καφές κ.α.

Ads

Ήδη κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5 ευρώ, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

Από τη μεριά του, και υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Ads

Εξίσου ανησυχητικά ήταν και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Παράλληλα, η ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα της πορείας του πληθωρισμού αναμένεται με ιδιαίτερο προβληματισμό. Το ότι ο Αύγουστος θα είναι ο 4ος διαδοχικός μήνας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή -και πιθανότατα με μεγαλύτερο ποσοστό από το +1,4% που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Ιούλιο- έχει προεξοφληθεί.

Ο προβληματισμός συνίσταται στο κατά πόσο βρισκόμαστε ήδη στην αρχή ενός πολύμηνου κύκλου ανατιμήσεων που θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχασαν εισόδημα μέσα στην πανδημία οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά θα έρθουν να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία θα αρχίσουν να επανέρχονται οι υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο αλλά και στις τράπεζες.

Γεωργιάδης: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές, κάντε έρευνα αγοράς»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, προεξοφλώντας τις ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, δήλωσε πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγξει τις αυξήσεις και την παγκόσμια οικονομία». «Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς για την εξεύρεση φθηνότερων προϊόντων. Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί  στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι».

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου νωρίτερα μιλώντας στον Σκάι χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις ανησυχίες των πολιτών για αυξήσεις σε ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης τονίζοντας ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα και προς την κατεύθυνση αυτή προϊδέασε για σχετικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, επίσης από το βήμα της Βουλής, το «κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί και ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στην Βουλή. «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες», σημείωσε.

Ως «απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο υπουργός «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών». Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «η κυβέρνηση καλύπτει ουσιαστικά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και πρώτα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος», έτσι καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα για να εμποδίσει εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών.