Ο Φεβρουάριος δεν ήταν καλός μήνας για την κυβέρνηση και ο Μάρτιος έβαλε υποθήκες να αποβεί ακόμη χειρότερος. Από την Ικαρία, την υπόθεση Λιγνάδη και την κατάρρευση του κράτους στην «Μήδεια», η κυβερνητική αποδιοργάνωση πέρασε στο σκληρό τερέν της πλήρους απώλειας ελέγχου της πανδημίας και του εκρηκτικού μίγματος αστυνομικής βίας και κοινωνικού θυμού.

Ads

Για το Μαξίμου, το χειρότερο είναι πως στον πυρήνα αυτής της αποδιοργάνωσης βρίσκεται πια ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε την εβδομάδα που πέρασε να βγει τρεις φορές μπροστά για να κάνει προσωπικό damage control, για να καταγράψει εν τέλει – και τις τρεις φορές – νέες απώλειες.

Το διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη, ήταν μια «τέλεια, μικρή καταστροφή», κατά την έκφραση παλαιού βουλευτή της ΝΔ. Την ώρα που στην κυβέρνηση έβλεπαν την εικόνα του τραυματία αστυνομικού ως την διέξοδο συμψηφισμού της βίας και αντεπίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε στην τηλεόραση να κηρύξει τον απόλυτο διχασμό. Οι πληροφορίες για την δράση των οργανωμένων χούλιγκανς που ακολούθησαν, καθώς και η καταγεγραμμένη σε δεκάδες βίντεο, αστυνομική αυθαιρεσία, έκαναν τα πράγματα απλώς χειρότερα.

Το επόμενο πρωθυπουργικό διάγγελμα, πρωί-πρωί της Πέμπτης, για να ανακοινωθούν τα – ήδη γνωστά – οικονομικά ημίμετρα στήριξης για την πανδημία, δεν ήταν παρά η δημόσια επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως οδό διαφυγής και αλλαγής ατζέντας.

Ads

Και η εμφάνιση Μητσοτάκη την Παρασκευή στην Βουλή βούλιαξε σε ασταθείς ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ του «νόμου και της τάξης» και του θυμού των έγκλειστων μεσοαστών. «Ακόμη και η «συγγνώμη» , έτσι όπως ειπώθηκε, έμοιαζε με ανέκδοτο…», είναι το σχόλιο έτερου γαλάζιου βουλευτή.

Κατόπιν αυτών, η αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί η κυβέρνηση στο «σημείο καμπής» πριν προλάβει να φανεί φως στο θρίλερ της πανδημίας. Οι δημοσκοπήσεις, που αναλύονται νυχθημερόν, δείχνουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν εισπράττει την κυβερνητική φθορά, αλλά οι πιο υποψιασμένοι προειδοποιούν πως αν το κλίμα συνεχίσει να χειροτερεύει τότε, εκ των πραγμάτων, η δυσαρέσκεια θα φθάσει και στο «ταμείο» της Κουμουνδούρου.

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, η αντίδραση και η διέξοδος αναζητούνται και πάλι στο επικοινωνιακό πεδίο. Κατά τις πληροφορίες, η βασική ιδέα που ωριμάζει τα τελευταία 24ωρα είναι ο διπλός «ανασχηματισμός» – ανασχηματισμός στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού και στην επιτροπή Τσιόδρα.

Ως προς το πρώτο, αναζητείται ήδη ο οριστικός αντικαταστάτης του Χρήστου Ταραντίλη για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς η Αριστοτελία Πελώνη κρίνεται ελλιποβαρής τόσο στην Κ.Ο. της ΝΔ όσο και στο Μαξίμου, από το οποίο πλην των άλλων δεν λείπουν και οι καθημερινοί εμφύλιοι.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή Τσιόδρα, η δημόσια ομολογία της καθηγήτριας Κοτανίδου ότι «έχει πάρει λάθος δρόμο» διευκολύνουν όσους ήδη έβλεπαν τους επιδημιολόγους ως βολικό ένοχο για την απόδοση των ευθυνών αποτυχίας των lockdowns. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για αλλαγές στην σύνθεση, δομή και λειτουργία της επιτροπής – υπάρχει όμως και νέα ένταση μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τους χειρισμούς και τα λάθη στην λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, στα κομματικά μετόπισθεν υπάρχει γενική δυσαρέσκεια και εκλογικό κλίμα. Οι καραμανλικοί είναι πολύ εκνευρισμένοι για το άδειασμα Μητσοτάκη στην Βουλή – «δεν θα επιτρέψω κατάλυση της έννομης τάξης όπως το 2008» είπε ο πρωθυπουργός -, ενώ αρκετοί εκ των σαμαρικών διαβλέπουν την ώρα της εκδίκησης. Μάλιστα, το «φιλοσαμαρικό» antinews έφθασε να μιλά για «απεγνωσμένο πρωθυπουργό» και να προτείνει «ως λύση απεγκλωβισμού την παραίτηση» Μητσοτάκη.
Οι περισσότεροι, πάντως, από όλες τις πλευρές βλέπουν πια σχεδόν ως μονόδρομο διεξόδου τις πρόωρες εκλογές. Αν και οι πιο ψύχραιμοι αμφιβάλουν για το πόσο εύκολο είναι πια να τις επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε το καλοκαίρι, είτε το φθινόπωρο…