Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ θα μπορούσε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα λόγω χρόνιων παραβιάσεων δικαιωμάτων σε βάρος μεταναστών, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Ads

Το δημοσίευμα επικαλείται εσωτερική έκθεση της Frontex μετά το ναυάγιο στην Πύλο, στην οποία, ο συντάκτης της, κάνει λόγο για απόσυρση συνοριοφυλάκων, πλοίων και αεροσκαφών της υπηρεσίας.

Εναλλακτικά, η Frontex θα μπορούσε αντίθετα να αυξήσει και ενισχύσει την παρουσία και τη συμμετοχή της  προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω λάθη.

Το ναυάγιο στην Πύλο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του εάν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ads

Η έκθεση προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές της πολιτικές. Ο συντάκτης της έκθεσης, Jonas Grimheden, ανέφερε τους εσωτερικούς κανόνες της υπηρεσίας και πολλές περιπτώσεις που απεικονίζουν αυτό που αποκάλεσε ως «κακή μεταχείριση των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες που ενδέχεται να παραβίασαν την ΕΕ. και το διεθνές δίκαιο».

Η εφημερίδα θυμίζει ότι στο παρελθόν έχει αποκαλυφθεί επανειλημμένα πως η υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων έχει λειτουργήσει περισσότερο ως συνεργός παρά ως επιτηρητής για τις πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη αλλά και την πρόσφατη αποκάλυψη των New York Times με βίντεο και συγκεκριμένες πληροφορίες, που καταγράφουν όχι απλώς επαναπροώθηση στη θάλασσα, αλλά σύλληψη επί ελληνικού εδάφους και εγκατάλειψη στα διεθνή ύδατα για άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά.

Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται επίσης η επανεκλογή στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός «κορυφαίου υποστηρικτή μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής» όπως γράφεται χαρακτηριστικά.

Διεθνής Αμνηστία: Έχει ήδη καθυστερήσει – Συντριπτικά τα στοιχεία για παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα

«Είναι συντριπτικά τα στοιχεία για παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα» τονίζει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σχολιάζοντας δημοσίευμα των NYT που αναφέρει ότι η Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την χώρα μας. «Έχει ήδη καθυστερήσει» επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Κώστας Αρβανίτης: Να δοθούν απαντήσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης ζήτησε να δοθούν απαντήσεις μετά τις πληροφορίες περί αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες «επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τον προβληματικό χαρακτήρα των επιχειρησιακών κατευθύνσεων που δίνονται από την ελληνική Κυβέρνηση».

«Στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που ομνύουν στην αναγκαιότητα για τείχη στα σύνορα, με τη στάση τους διώχνουν από την Ελλάδα την Υπηρεσία της ΕΕ που αποστολή της είναι να συνδράμει στη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων, που αποτελούν και σύνορα της ΕΕ» υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης.