Aνακοινώθηκε την Πέμπτη η ίδρυση του πρώτου ελληνικού Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε υποδομές ενεργειακής μετάβασης, με βασικό επενδυτή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για τη δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δύο μήνες πριν την κυβερνητική αλλαγή του 2019. 

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο θα ονομάζεται New Energy Capital (NEC), θα έχει αρχικό κεφάλαιο ύψους 30 εκατ. ευρώ και τη διαχείρισή του θα αναλάβει εταιρεία με την επωνυμία New Energy Partners (NEP), με ιδρυτές τους Θόδωρο Κιακίδη, Έδμον Αϊραντζή και Γιώργο Ανδρεόγλου, οι οποίοι «διαθέτουν πολυετή εμπειρία στους κλάδους της ενέργειας, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και του project finance».

Η Νew Εnergy Ρartners θα παραλάβει τα κρατικά κονδύλια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 30 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και μοχλεύοντας τα διαθέσιμα κεφάλαιά της, για να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση ώριμων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, βιοαέριο, γεωθερμία), αποθήκευσης ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και έργων που αφορούν τις νέες εφαρμοσμένες τεχνολογίες στον χώρο της ενεργειακής μετάβασης (π.χ. ψηφιοποίηση δικτύων, ηλεκτροκίνηση, κλπ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέσω της επενδυτικής της φιλοσοφίας, δίνει την ευκαιρία σε αξιόλογους μικρούς και μεσαίους Έλληνες επιχειρηματίες να επωφεληθούν από την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης».

Ads

Πάντως, σύμφωνα με το Documento, σε αντίθεση με τους ιδρυτές που έχουν πράγματι την πολυετή εμπειρία που δηλώνουν, η ίδια η εταιρεία φέρεται να ιδρύθηκε πρόσφατα ακρίβως με σκοπό να παραλάβει και να διαχειριστεί τα κονδύλια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων που θα αποτελέσει τον βασικό χρηματοδότη του New Energy Capital. Το ερώτημα που τίθεται στο δημοσίευμα είναι για ποιο λόγο επιλέχθηκε η απευθείας ανάθεση και δεν υπήρξε μια δημόσια προκήρυξη και μια θεσπισμένη διαδικασία που θα επέτρεπε και σε άλλα στελέχη να συμμετάσχουν.