Δυναμικό παρών έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ χθες το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά της σχεδιαζόμενης παράδοσης με ΣΔΙΤ σε ιδιώτες της διαχείρισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (ταμιευτήρες, δίκτυα, γεωτρήσεις κ.λπ.).

Ads

Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει για χθες 24ωρη απεργία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν, αλλά και τα αναγραφόμενα στα πανό, ήταν «Απεργία. Να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας», «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στο ξεπούλημα των υποδομών», «Νερό, νερό, δημόσιο αγαθό». 

Στο πλευρό τους βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡIZA, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 όπως και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών.

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ κατέθεσε στο υπουργείο σχετικό ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού και επισημαίνει πως «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου. Οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα (ψήφισμα 64/292 του 2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) και δεν ιδιωτικοποιούνται».

Ads

image

image

Για τον Γιώργο Ραντίτσα, οργανωτικό γραμματέα της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, η ιδιωτικοποίηση αποτελεί ένα «οργανωμένο έγκλημα» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.  «Απαξιώνεται το αντικείμενο εργασίας της ΕΥΔΑΠ, δεν προχωρούν σε προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια και δημιουργούν ένα τετελεσμένο, ώστε να μην μπορεί η ΕΥΔΑΠ να παρέχει άμεσα ποιοτικές υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει σαν από μηχανής θεός ένας ιδιώτης για να λειτουργήσει το αντικείμενο εργασίας μας. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει προηγούμενο καθώς πρόκειται για προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσουν όχι απλώς το δίκτυο, αλλά το ίδιο το νερό, τις πηγές. Μετακύλιση κέρδους. Για παράδειγμα, το νερό που ξεκινάει από το φράγμα του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία, τη λίμνη της Υλίκης, το φράγμα του Μαραθώνα, το κανάλι του Μόρνου. Θα έχει επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες της Αττικής. Το κέρδος του ιδιώτη που θα εμπλακεί θα μετακυλιστεί στο καταναλωτικό κοινό» τόνισε σχετικά σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχει αποφασίσει να ξεκινήσει ενημέρωση των δήμων και των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Εύβοιας και Αττικής για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ και να καταθέσει αίτημα για έγκριση ψηφισμάτων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κατά της επιχειρούμενης εμπορευματοποίησης του νερού.