Ακόμη μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία το 2011, δεδομένου ότι προβλέπονται περικοπές ύψους 1,2 δισ. ευρώ βάσει μνημονίου.

Ads

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σημειώνει χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τις εκθέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, για να καλυφθούν συνολικά όλες οι ανάγκες σε προμήθειες χρειάζονται κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπορεί να τους διαθέσει πάνω από 2,35 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ήδη οι ελλείψεις που καταγράφουν τα νοσοκομεία σε υλικά, αλλά και προσφερόμενες υπηρεσίες, είναι εξαιρετικά ελλιπείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να βγει να αγοράσει βαμβάκι σε φαρμακείο για να μπορέσει να καλύψει ασθενή του.

Παρόμοιες είναι η ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου σύμφωνα με τον Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Οι γιατροί για να καταφέρουν να δώσουν άμεσες λύσεις, απευθύνονται στα κοντινά σουπερμάρκετ!

Ads

Τα υλικά, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν απουσία των απαραιτήτων υλικών που δεν αγοράστηκαν για λόγους οικονομίας ή επειδή δεν τους δόθηκαν τα κατάλληλα φάρμακα για να ρυθμίσουν μια νόσο, καθώς επελέγησαν φθηνότερα. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ασθενείς με διαβήτη που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δεν δίνονται ινσουλίνες τελευταίας γενιάς (αφού αγοράζονται παλαιότερες, άρα και φθηνότερες), με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζεται η νόσος και να μην μπορούν να υποβληθούν τελικά στην επέμβαση που είχαν προγραμματίσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβα, και τα υλικά του χειρουργείου είναι πια είδος πολυτελείας, αφού, πολύ συχνά λείπουν ενδοφακοί, επιθέματα κ.λπ., γεγονός που θέτει πια και ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς.

Μείωση περίπου 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται φέτος και για τις εφημερίες, με συνέπεια τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και οι διοικητές να εγκρίνουν εφημερίες μόνο από το… σπίτι, που είναι και οι πιο φθηνές. Για την κάλυψη όλων των εφημεριακών προγραμμάτων απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόλις τα 406, όταν το 2009 είχαν διατεθεί 470 εκατ. ευρώ.

Συνδικαλιστές γιατροί θεωρούν βέβαιο και το κλείσιμο τμημάτων και τη συρρίκνωση των κλινικών. Ήδη, σήμερα πολλές κλινικές δεν έχουν αναπτυχθεί καν (στο Νοσοκομείο Τρικάλων η πνευμονολογική κλινική, η νεφρολογική, καθώς και η νευρολογική-ψυχιατρική), ενώ σε κάποια άλλα νοσοκομεία η έλλειψη εφημερευόντων ιατρών καθιστά τη λειτουργία σχεδόν ανέφικτη (στο Νοσοκομείο Γρεβενών αντιστοιχεί ένας παθολόγος για 25 ασθενείς, ενώ το βράδυ εφημερεύει μόνο ένας από το σπίτι του – εφημερία ετοιμότητας).