Ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του πρύτανη και η επαναφορά του θεσμού των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από τη Νίκη Κεραμέως.

Ads

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκοτ Μάστορα στο alfavita.gr, η υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται στην «αποψίλωση» αρμοδιοτήτων του πρύτανη. Παράλληλα οι ο πρύτανης δεν θα ψηφίζεται από τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, αλλά θα διορίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι με βάση το νέο νόμο Κεραμέως η συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης θα γίνεται με εκλογή των εσωτερικών μελών από τους πανεπιστημιακούς του κάθε ιδρύματος. Επίσης τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα, λεγόμενα «εξωτερικά» μέλη -που θα προέρχονται από ελληνικά ή και ξένα ιδρύματα, όπως γινόταν και επί Διαμαντοπούλου.

Η διαφορά είναι όμως ότι τα Συμβούλια Διοίκησης στη συνέχεια θα επιλέγουν τον πρύτανη του ιδρύματος ο οποίος δεν θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς όπως γίνεται τώρα. Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα στις πρυτανικές εκλογές συμμετείχαν και οι φοιτητές.

Ads

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η αρμοδιότητες του πρύτανη -και κατ’ επέκταση του πρυτανικού συμβουλίου- αποδυναμώνονται καθώς θα έχουν να κάνουν κυρίως με ακαδημαϊκά θέματα.

Τις καίριες αποφάσεις για την πορεία των ΑΕΙ θα τις λαμβάνουν τα Συμβούλια, ενώ ουσιαστική διοίκηση θα ασκεί και ο γραμματέας – μάνατζερ, την θεσμοθέτηση του οποίου έχουν προαναγγείλει μια σειρά κυβερνητικών στελεχών.