Ένα ακόμη επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Πρωταγωνιστές και αυτή τη φορά ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο πρώτος αφαίρεση το λόγο από τη δεύτερη μετά από μία ώρα ερωτήσεων στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. 

Ads

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μαρκογιαννάκης της αφαίρεσε το λόγο την ώρα που υπέβαλε ερώτηση σχετικά με το σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ.Παπασταύρου, το όνομα του οποίου είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρόεδρος της επιτροπής, πάλι, απάντησε πως της αφαίρεσε τον λόγο επειδή επαναλάμβανε ερωτήματα επί μία ολόκληρη ώρα και επειδή ρώτησε όχι για τον κ.Παπασταύρο αλλά για το σύστημα C4I, θέμα παντελώς άσχετο με την υπόθεση που διερευνά η προανακριτική επιτροπή.
 
«Αψευδής μάρτυρας είναι τα πρακτικά» δήλωνε αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ έδωσε εντολή να του δοθούν τα πρακτικά εκείνης της στιγμής ώστε να τα αναγνώσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
 
«Μια, δυο, τρεις, τέσσερις, 15 φορές έκανε την ίδια ερώτηση», ανέφερε, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε από βουλευτή της επιτροπής, ο οποίος του ανέφερε: «Δεν αντέχουμε άλλο, μια ώρα μιλάει και θέλουμε να πάμε και στο σπίτι μας».
 
Ο πρόεδρος της προκαταρκτικής υποστήριξε ότι στο τέλος της συνεδρίασης την έπιασε και της είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να την αφήνει να ερωτά ακόμα και πέντε ώρες συνεχόμενες αρκεί να κάνει ερωτήσεις ουσίας και όχι άσχετες με την υπόθεση που ερευνά η Βουλή και πρόσθεσε πως «φίλοι μου δικαστές με παίρνουν και με οικτίρουν… Με οικτίρουν για την ατυχία μου να προεδρεύω σε αυτή την επιτροπή».
 
Αντιδρώντας, η κ. Κωνσταντοπούλου τον χαρακτήρισε «χαλκείο» και τον προειδοποίησε ότι θα υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον του. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι συμμετέχει στις διαδόσεις εναντίον της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα.

Κοινή δήλωση Κωνσταντοπούλου – Δρίτσα
 
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στην προανακριτική, η κ. Κωνσταντοπούλου και ο Θ.Δρίτσας έκαναν λόγο για «τεχνητή ένταση» με σκοπό να αποτραπεί η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Τόνισαν μάλιστα ότι είναι χαρακτηριστική κάθε φορά «η κρισιμότητα του σημείου στο οποίο μεθοδεύεται η διακοπή της συνεδρίασης προς αποτροπή των αποκαλύψεων και της εμβάθυνσης».
 
«Η σημερινή διακοπή σε άκρως κρίσιμο σημείο, καταδεικνύει, δυστυχώς, ότι δεν πρυτανεύει η ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η σκοπιμότητα. Ο καθένας είναι προ των ευθυνών του», κατέληξαν.