Τη διαβεβαίωση ότι τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη δόση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα εκταμιευθούν κανονικά έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι η υλοποίηση που Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σε καλό δρόμο.

Ads

Οι σημερινές διαβεβαιώσεις για την ευρωβοήθεια, ακολουθούν μετά από έναν γύρο ελληνικών και ευρωπαϊκών διαβεβαιώσεων για το ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με τα σενάρια πτώχευση της Ελλάδας και επαναφοράς της δραχμής. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν, από ποιούς και για ποιο λόγο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος έχει εντολή να της δώσει μορφή κατ’ επείγοντος.

Εξασφαλισμένη η εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από Ευρώπη και ΔΝΤ, είναι εξασφαλισμένη, προς την Ελλάδα, έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών βαδίζει σε καλό δρόμο και σε καλούς χρόνους. Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μείωση του ελλείμματος της τάξης του 39%, η οποία όπως εξήγησε βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 8% – η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%.

Ads

Αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ΕΕ, στη χώρα μας τον Ιούλιο, κατά την οποία θα γίνει η αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου της πορείας του ΠΣΑ, βάσει της οποίας θα γίνει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στην πρώτη αξιολόγηση από τους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

«Αιχμή του δόρατος» οι αποκρατικοποιήσεις

Στο μεταξύ, με τις αποκρατικοποιήσεις να φιγουράρουν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας δράσης για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, πυρά αντήλλαξαν σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ. Απαντώντας, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε των δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων.

«Πού πήγαν όλες οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του πρωθυπουργού για την ακύρωση των συμφωνιών, που έκανε η ΝΔ για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΑ, ΟΛΠ, υδάτινους πόρους; Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να τις πιστέψουμε, γιατί είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις. Άλλοι έχουν το όνομα και άλλη έχουν τη χάρη», ήταν η σκληρή απάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως χαρακτηριστικά είπε «ξεπέρασαν ακόμα και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη».

«Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των αποκρατικοποιήσεων, και γενικότερα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ, σε όλη του τη διαδρομή το αντιμετώπισε με μεγάλο ρεαλισμό και με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Και αν είναι κάτι στο DNA μας, αυτό είναι η ευθύνη που αισθάνεται για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.