Νέος γύρος συζητήσεων ξεκινάει σήμερα με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ έχουν κλείσει τα θέματα της εθνικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί το ύψος της στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.

Στο φορολογικό, λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που θα φέρει επιβαρύνσεις, αλλά και ελαφρύνσεις σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ σημαντικές είναι οι εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια.

Ads

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα 24ωρα, τόνισαν πηγές της ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία, σημειώνοντας πως το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για νέους φόρους και φτωχοποίηση της κοινωνίας.