Για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση σχετικά με την φορολόγηση της περιουσίας της προετοιμάζεται η Εκκλησία. Με απώτερο στόχο το ξεκαθάρισμα ολόκληρης της περιουσίας, που εκκρεμεί από την εποχή του Α. Τρίτση, το 1987, η Εκκλησία προσφέρει στην κυβέρνηση οικόπεδα σε προνομιακές περιοχές.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ο μητροπολίτης Ελασσόνος Βασίλειος κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες στην Ιεραρχία, η οποία προβλέπει την αποδέσμευση οικοπέδων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, προσφορά ενός εξ αυτών στην πολιτεία, πώλησή του, και στη συνέχεια κατάθεση του τιμήματός τους στο Ταμείο Στήριξης, ως συνεισφορά της Εκκλησίας στο έθνος.

Η κυβέρνηση φέρεται να εκτίμησε την πρόταση, καθώς τα αιτήματα της Ιεραρχίας που κατατέθηκαν στην πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή Βάσω Παπανδρέου, προωθήθηκαν στον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και αντιμετωπίζονται θετικά.

Η εκκλησία επιδιώκει την αποδέσμευση των 123 ακίνητων της σε προνομιούχες περιοχές της Ελλάδας, για τα οποία έχει εξασφαλίσει δικαστικές αποφάσεις από το 2001, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις των υπουργείων, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν οι αρχιερείς.

Ads

«Έφτασε πλέον η υπομονή μας στα όριά της. Αν και τώρα η κυβέρνηση αρνηθεί να αποδεσμεύσει τα ακίνητα αυτά, εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τα οποία, όχι μόνο θα μας δικαιώσουν, αλλά θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να μας καταβάλει και πρόστιμα για την καθυστέρηση περίπου 10 ετών που τα κρατάει δεσμευμένα», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας.

Οι μητροπολίτες Ελασσόνος Βασίλειος, Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας Αντ. Ζαμπέλη και τον νομικό σύμβουλο Θ. Παπαγεωργίου υπέβαλαν την προηγούμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και απάντησαν σε ερωτήσεις. Με αυτό ζητούν, μεταξύ άλλων:

– Να μην υπάρχει παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια, παρακράτηση η οποία ισχύει για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Να εξαιρεθούν κτίρια αλλά και εκτάσεις εκτός σχεδίου από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ήδη προβλέπεται απαλλαγή για τους ναούς, ενώ τώρα ζητείται να εξαιρεθούν ακόμη και τα διοικητικά κτίρια.

– Να μειώνεται ακόμη περισσότερο η φορολογητέα ύλη από τα μισθώματα, μέσα από τη διαδικασία υπολογισμού αποσβέσεων.

– Η Ιεραρχία δηλώνει ότι συμφωνεί στην επιβολή φόρου επί των μισθωμάτων με συντελεστή 20%, πλην όμως θέτει ένα μεγάλο «αλλά».

– Να εκπίπτουν από τα μισθώματα «πάσης φύσεως δαπάναι του εκκλησιαστικού νομικού προσώπου και ως ποσοστόν 50% των εισπραχθέντων μισθωμάτων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μισθώματα 1.000.000 ευρώ ο φόρος μπορεί να περιοριστεί στις 100.000 ευρώ, αντί 200.000 ευρώ, που προέβλεπε το φορολογικό νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή.

Η Εκκλησία ζητά επίσης «να αφαιρείται από τα ακαθάριστα μισθώματα ποσοστό 5% του μισθώματος διά αποσβέσεις εις οικοδομάς αι οποίαι εκμισθώνονται ως κατοικίαι, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσα κινηματογράφων και θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικαί, ή ποσοστόν 3% διά οικοδομάς, αι οποίαι εκμισθώνονται διά άλλας χρήσεις (π.χ. Καταστήματα)». Σε όλα τα εισοδήματα από ενοίκια προκαταβάλλεται στην εφορία το 50% του φόρου μισθωμάτων. Η Ιεραρχία ζητάει πλήρη εξαίρεση από την προκαταβολή ούτως ώστε «το ποσοστόν του φορολογικού συντελεστού να μην πολλαπλασιασθεί υπερβολικώς». Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου επιβάλλεται ακόμη και στα ενοίκια που εισπράττουν όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η Ιεραρχία έχει ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της κυβέρνησης ώστε ο φόρος που θα πληρώσει να υπολογισθεί με συντελεστή 1 τοις χιλίοις, αντί 3 τοις χιλίοις που πλήρωσαν φέτος. Επιπλέον, ζητούν να εξαιρεθούν από το φόρο κατοχής τα κτίρια, τα οποία εξυπηρετούν τις διοικητικές ανάγκες ναών, πάσης φύσεως λατρευτικών, αλλά και κτιρίων που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κοινωφελές έργο και ακίνητα, τα οποία έχουν ρυμοτομικά βάρη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την άρση τους.