Στον απόηχο της ανακοίνωσης των 23 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν την καρατόμηση του κ. Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κορυφώνονται οι διεργασίες στο ΣΥΝ για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας θέτουν θέμα αποχώρησης της Κουμουνδούρου από το ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέκος Αλαβάνος παραθέτει (τη Δευτέρα) συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καταγγείλει μηχανισμούς εξουσίας στην παράταξη.

Ads

«Να τελειώνουμε μια και καλή. Όποιος θέλει να ακολουθήσει, μπορεί να το κάνει χωρίς να βάζει όρους για το παραμικρό. Είναι σίγουρο πως ό,τι και να κάνει ο ΣΥΝ κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούν προβλήματα», αναφέρει πηγή από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ (επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα), την οποία επικαλείται η Ελευθεροτυπία.

Να «προχωρήσει γρήγορα σε ένα έκτακτο συνέδριο, να ενεργοποιήσει τη βάση, να σπάσει τα βιλαέτια των τάσεων και τα φέουδα των στελεχών που φοβούνται μπας και αλλάξουν οι συσχετισμοί», αλλά και να τονίσει ότι οι τάσεις «δεν με αφήνουν να κάνω αυτά που όλοι θέλετε να γίνουν», παρότρυνε -μιλώντας στο Κανάλι 1- τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος εμμέσως στον Αλέκο Αλαβάνο, δήλωσε ότι «η παραγωγή και η δημιουργία πολιτικών ιδεών και προγραμμάτων είναι πολύ πιο σύνθετη και σοβαρή υπόθεση, απ’ ό,τι η καθιερωμένη τυποποιημένη κινητικότητα των διαλέξεων, των παρουσιάσεων βιβλίων και των ομιλιών».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον κ. Κουβέλη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να αλλάξουν οι συσχετισμοί γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πραγματικότητας, και εκεί πλέον η ανανεωτική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας να προσδιορίσει τη φυσιογνωμία της και με βάση τα στοιχεία της πολιτικής της ταυτότητας και της πολιτικής της πρότασης να ανοιχτεί στην κοινωνία και για συνεργασίες, και για συμμαχίες, και για οτιδήποτε».

Ads

Σύμφωνα με την Αυγή, πολλές οργανώσεις στη βάση του κόμματος θεωρούν ως επιτακτική ανάγκη την επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών. Το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι περιφερειακές συσκέψεις του ΣΥΝ σε Θεσσαλία και Κρήτη, υπό την παρουσία του κ. Τσίπρα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί πανελλαδική διάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το επόμενο Σαββατοκύριακο -με κύριο αντικείμενο το έκτακτο συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια εισαγωγή και ύστερα θα δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν -στις απαντήσεις του- θα εισέλθει στα «καυτά» εσωτερικά ζητήματα.