Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναφέρει στη συζήτηση το θέμα της λειτουργίας ενός ακόμη χώρου υποδοχής και προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών στη Ριτσώνα του Δήμου Αυλίδας αυτή τη φορά, σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, που δόθηκε τον Ιούλιο από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Η πρόταση, που ήταν στα σχέδια της περασμένης κυβέρνησης, επανέρχεται ύστερα από αίτημα ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προς τον Μ.Χρυσοχοΐδη για την λειτουργία ενός χώρου όπου θα μεταφέρονται οι δεκάδες μετανάστες, που συλλαμβάνονται στην Αθήνα μέχρι να αποφασιστεί η επιστροφή στις χώρες τους ή η παραμονή τους στην Ελλάδα.

Ο χώρος αυτός μέχρι και πριν δέκα χρόνια ήταν το το 2ο Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας. “Οι συνθήκες του χώρου αυτού είναι άθλιες ενώ ακόμη και αν ανακαινιστεί, πάλι θα έχουμε κάτι ανάλογο της Παγανής”, λέει στο tvxs ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”.

”Η τοπική κοινωνία του Δήμου Αυλίδας έχει εκφράσει την αντίδρασή της στη δημιουργία του κέντρου αυτού, ευτυχώς εκδηλώνοντας αντιρατσιστικά αιτήματα και θεωρώντας ότι η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν είναι λύση ούτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια αλλά ούτε για τους μετανάστες”, λέει ο Θ.Κούρκουλας.

Ads

Ο συγκεκριμένος χώρος, που θα μπορεί να φιλοξενεί 700 με 1000 μετανάστες, θα εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες της αστυνομίας, που φαίνεται να έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις σκούπα επειδή δεν έχει που να μεταφέρει τους συλληφθέντες. Όσον αφορά, τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως η ανάθεση της ανάλογης πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, η πολιτική ένταξης των προσφύγων, η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ έτσι ώστε να μην μετατρέπονται οι Νότιες χώρες σε αποθήκες μεταναστών, μένουν ακόμη στην άκρη.