Η Γερμανία αποσαφηνίζει τους όρους που θέτει για νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και δηλώνει ότι οι τράπεζες της Ελλάδας θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για επτά χρόνια. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, με την Καγκελάριο Μέρκελ να ζητά από τους βουλευτές της να στηρίξουν την πρόταση. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι γερμανικές τράπεζες έχουν αποσύρει περί το 1/3 των επενδύσεών τους από τα ελληνικά ομόλογα.
Ads
Σε μια επιστολή προς τους ομολόγους του στη ζώνη του ευρώ, που γράφτηκε Δευτέρα και κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως “για να τεθούν σε κυκλοφορία τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν, χρειάζεται μία επιμήκυνση χρόνου επτά ετών”.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κρραιενμπάουμ διευκρίνισε πως η συμμετοχή των τραπεζών και επενδυτικών ταμείων πρέπει να επιτρέψει «μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των επενδυτών», θέση που αποτελεί απαίτηση από τη γερμανική πλειοψηφία..
Στο μεταξύ, με νέες δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι το ύψος του νέου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 90 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Σόιμπλε στους βουλευτές του CDU σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, «αυτή θα είναι η πρόσθετη απαίτηση έως το 2014», εκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2014. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη «με τον πραγματικό κίνδυνο για την πρώτη ανοργάνωτη κρατική χρεοκοπία εντός της ζώνης του ευρώ» αν η Ελλάδα δεν λάβει περαιτέρω στήριξη και πρότεινε ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διευκρινιστούν οι αριθμοί» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με το ποσό του δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έγιναν το πρωί της Πέμπτης από το Λουξεμβούργο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής διάσκεψης που είχε συγκαλέσει χθες ο ίδιος και στην οποία συμμετείχαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αντίθετη η ΕΚΤ με την πρόταση Σόιμπλε…
Κατά της πρότασης Σόιμπλε τάχθηκε ωστόσο με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. H πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει – σε εθελοντική βάση – με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover), αναφέρει σήμερα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του rollover, καθώς θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, CDS) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες. Στελέχη της ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρήσουν την εμπλοκή των ιδιωτών ως χρεοκοπία. Ήδη, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν ιδιώτες, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε πράγματι εθελοντικά.
«Οποιαδήποτε συμφωνία στις 20 Ιουνίου (σ.σ.: στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα) πρέπει να περιλαμβάνει μία καθαρή εντολή – που θα δοθεί στην Ελλάδα ενδεχομένως μαζί με το ΔΝΤ – για να αρχίσει η διαδικασία της εμπλοκής των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε μία ποσοτικοποιημένη και σημαντική συμμετοχή των ομολογιούχων στην προσπάθεια ενίσχυσης, πέρα από μία διαδικασία καθαρά στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της Βιέννης προέβλεπε αυτό που ζητούσε η ΕΚΤ, δηλαδή το rollover των ελληνικών ομολόγων.
«Είτε ο κ. Σόιμπλε θα χαλαρώσει το αίτημά του ή η ΕΚΤ θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ο Κρίστοφερ Ρίγκερ, επικεφαλής στρατηγικής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Παρ΄όλα αυτά, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με τίτλο: «Περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ότι αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε μία μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα σήμαινε πλήρη χρεοκοπία, εκτιμάται ότι εξετάζει ένα σενάριο, με βάση το οποίο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κήρυσσαν την Ελλάδα σε μερική ή «επιλεκτική» χρεοκοπία, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον ίδιο τον ισολογισμό της (σ.σ.: η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιό της).
Αν πράγματι η ΕΚΤ υποστηρίξει το σενάριο αυτό, συνεχίζει το πρακτορείο, θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διεθνών πιστωτών για τη χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε με την επιστολή του να υπάρξει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια περίοδο λήξης.
Η ΕΚΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχει δώσει ακόμη μία ρητή δημόσια απάντηση στην πρόταση αυτή, αλλά ο κ. Τρισέ δήλωσε την ίδια ημέρα (σ.σ.: στις 6 Ιουνίου) ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα σχέδιο, με το οποίο θα καλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν στην Ελλάδα. «Αυτό δεν είναι χρεοκοπία», είπε.
Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση με οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων.
«Δεν επιθυμούμε αναδιάρθρωση, haircut και ούτω καθεξής», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία επιλεκτική χρεοκοπία». Παράλληλα, αρνήθηκε να εκφραστεί καθαρά υπέρ μίας εθελοντικής μετακύλισης χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια η τράπεζα δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια. Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.
… και υπέρ της πρότασης Σόιμπλε η Μέρκελ
Υπέρ της πρότασης Σόιμπλε για ήπια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, με παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους και συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, τάσσεται η Merkel, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτιμά αντίθετα πως μια σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βλάψει την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, ενώ τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Τη στήριξη της Μέρκελ στην πρόταση Σόιμπλε επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση «μιλά με μια φωνή».
Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης τη στήριξη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές. Σε χθεσινοβραδινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP συζητήθηκε η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε προσδιόρισε στα 90 δισ. το ύψος ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μέχρι το 2014.
Η καγκελάριος φέρεται να προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία και κάλεσε τη χώρα μας να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα. «Εάν δεν τεθούν νέες προϋποθέσεις στην Ελλάδα θα σταλεί ένα κακό μήνυμα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.
Η καγκελάριος κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους για να συνδιαμορφώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.
Σήμερα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες θα οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα προωθήσουν προς έγκριση στο Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) αύριο Παρασκευή.
Οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν το 1/3 των επενδύσεών τους
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αποσύρει περίπου ένα τρίτο των επενδύσεων που είχαν σε ελληνικά ομόλογα στο διάστημα από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland, επικαλούμενο στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανικές τράπεζες είχαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011 στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Απριλίου του 2010 ήταν 16 δισ. ευρώ.
Ηαπόσυρση των ιδιωτικών τραπεζών δείχνει ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων στον υπουργό Οικονομικών Βόλφκγανγκ Σόιμπλε ότι θα κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνει το δημοσίευμα, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω και την αξία μιας πιθανής νέας δέσμευσης των τραπεζών στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >