Σε καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται τους τελευταίους μήνες 429 νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-40 ετών, στο νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, καθώς όπως υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος της Ένωσής τους, Στέλιος Βογιατζής, αν και έλαβαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα, δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις έγγραφες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ακάλυπτοι ασφαλιστικά.

Ads

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση αιτήσεων στο πρόγραμμα ήταν η 30ή Απριλίου 2009, ενώ το έργο της γνωμοδοτικής επιτροπής ολοκληρώθηκε μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σημειώνεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι από τη στιγμή της κατάθεσης και έγκρισης της αίτησης, οι αγρότες πρέπει να έχουν στα χέρια τους τα επίσημα έγγραφα εντός τετραμήνου, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη κατάσταση με αυτή των νέων αγροτών της Θεσσαλονίκης βρίσκονται 8.500 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα.

Οι νέοι αγρότες είχαν καλέσει για σήμερα σε συνάντηση τους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση. Όπως είπαν, στο κάλεσμά τους απάντησαν μόνον δύο και κατόπιν τούτου, αποφάσισαν να τους καλέσουν εκ νέου, στις 12 Απριλίου, στη Σίνδο.

Ads