Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, έκανε πρόβα εκλογών. ‘Εδωσε τα πρώτα προεκλογικά συνθήματα, υποσχέθηκε την νέα «φωτεινή Ελλάδα», και διακήρυξε ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου».

Ads

Παραπλεύρως έθεσε το κόμμα σε θερινό εκλογικό συναγερμό, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να κηρύξει το εν Ελλάδι Blitzkrieg – τον «κεραυνοβόλο πόλεμο των εκλογών», όπως τον χαρακτήρισε δανειζόμενος την τακτική της Βέρμαχτ, – , και οι διαρροές από την Πειραιώς ανέφεραν πως τα πάντα τελούν σχεδόν σε πλήρη ετοιμότητα, από τα ψηφοδέλτια έως το πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου της παράταξης.

Όλα αυτά όχι γιατί ο Κυριακος Μητσοτάκης πιστεύει όντως πως θα στηθούν κάλπες στις… παραλίες του Αυγούστου, ούτε καν το φθινόπωρο. Ο ίδιος, άλλωστε, ζήτησε χθες εκλογές τον Αύγουστο και οπωσδήποτε πριν από την ΔΕΘ, για να ανακοινώσει αμέσως μετά ότι το συνέδριο της ΝΔ θα γίνει τον… Δεκέμβριο. Και τα ίδια τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν στις συζητήσεις τους πως οι επιτελικοί σχεδιασμοί τους γίνονται με επικρατέστερο σενάριο εκείνο που θέλει τις εθνικές κάλπες να στήνονται τον επόμενο Μάιο.

Το προεκλογικό κρεσέντο όμως είναι κομβικό μέρος, εάν όχι ο πυρήνας, αυτού ακριβώς του επιτελικού σχεδιασμού. Ολη η πολιτική τακτική της ΝΔ βασίζεται στην προσπάθεια να εμπεδωθεί η εικόνα μιας «υπό κατάρρευση», σε αποδρομή κυβέρνησης. Εξ ου και η επιλογή της καταστροφολογίας, εξ ου και η στόχευση στα ρήγματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και συγκυβερνώντος Καμμένου– εξ ου, κυρίως, και η πολιτική επένδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποτυχία της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο.

Ads

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι, μαζί με τις «μακεδονομαχίες», αυτό το αφήγημα της «εθνικής αποτυχίας» και μιας κυβέρνησης που καταρρέει είναι το θορυβώδες προπέτασμα που στήνει η ΝΔ για να κρύψει και να καλύψει την πραγματική της ατζέντα – το σκληρό και νεοφιλελεύθερο μοντέλο με το οποίο θέλει να κυβερνήσει.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει το «ρεαλιστικό σχέδιο» που θα οδηγήσει στην «φωτεινή Ελλάδα». Υποσχέθηκε επίσης «μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας εισοδήματος, 9% ως εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, επιστροφή στο 13% του ΦΠΑ» και «άμεση κατάργηση του φόρου στο κρασί και της εισφοράς αλληλεγγύης, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν». «Θα επιμείνουμε» είπε επίσης «στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως και ισχύει και η δέσμευσή μας για είσοδο κάθε παιδιού σε παιδικό σταθμό».

Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται όντως για «σχέδιο» και, δη, «φωτεινό», παραμένει όμως αμφίβολο κατά πόσο είναι «ρεαλιστικό» και, κυρίως, ειλικρινές και πλήρες. Ητοι, το πρώτο ερώτημα βρίσκεται στα όσα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με το τι θα πράξει – ή δεν θα πράξει – στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, με σκωπτικό τρόπο, πηγές του Μαξίμου τονίζοντας: «Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη που ζήτησε εκλογές τον Αύγουστο να μην εκτίθεται στον ήλιο, διότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο θερμοπληξίας. Επειδή όμως πριν τις εκλογές που θα χάσει στο τέλος της τετραετίας, θα μεσολαβήσουν η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια που η ΝΔ την καταδίκασε, η αύξηση του κατώτατου μισθού που αρνείται μόνο η ΝΔ και ο ΣΕΒ , η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο κ. Μητσοτάκης καταψήφισε ως «ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς», η περαιτέρω ενίσχυση του Δημοσίου που θέλει μανιωδώς να διαλύσει και πολλά ακόμη που δε συνάδουν με τα 12ωρα, τις απολύσεις και τις περικοπές που ονειρεύεται, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βαυκαλίζεται πως θα εφαρμόσει το αντικοινωνικό του πρόγραμμα από το 2023 και βλέπουμε…»

Παράλληλα, άλλες κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πει «όχι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει επίσης υποσχεθεί αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ, 600.000 νέες θέσεις εργασίας και – άγνωστο πώς – ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

«Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία, και τα όσα εξαγγέλλει κοστίζουν πάνω από 4 δις. Πώς θα τα χρηματοδοτήσει; Θα κόψει τις κοινωνικές δαπάνες; Θα κάνει απολύσεις; ‘Η εξακολουθεί να ποντάρει στην μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου ως δημοσιονομικού ισοδύναμου;» είναι το χαρακτηριστικό – και αναπάντητο – ερώτημα κυβερνητικού στελέχους με βαθιά γνώση των μεταμνημονιακών οικονομικών δεδομένων…