Την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση επικεντρώνει στα φορολογικά έσοδα και αδυνατεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στις αγορές εξέφρασαν, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Δράσης, οι πρώην υπουργοί Οικονομίας, Στέφανος Μάνος και Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς και το πρώην μέλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαθά, και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Όλοι τους εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των spread σε βάρος της Ελλάδας και ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισαν μονόδρομο την εφαρμογή μέτρων που θα μειώσουν τις δαπάνες, όπως το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και την κατάργηση περιττών κρατικών υπηρεσιών.

«Η Ελλάδα έχει πόλεμο, κινδυνεύει η υπόστασή της», υποστήριξε ο κ. Μάνος. «Η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης θα αυξάνονταν σημαντικά αν προσέφευγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία και τους δανειακούς πόρους, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές», εκτίμησε η κ. Ξαθά, εκφράζοντας μία άποψη που συνάντησε αντιρρήσεις στο πάνελ της συζήτησης. «Έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία να αποτρέψουμε είτε την πτώχευση, είτε τον αργό θάνατο της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση των «κλειστών» επαγγελμάτων.