Μετά το επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και Χουλουσί Ακάρ, πέρασε στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ads

Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Σοϊλού κατηγόρησε την Ελλάδα για συστηματικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Frontex, ζητώντας μάλιστα να καταργηθεί.

Επανέλαβε τις αιτιάσεις Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βοηθά το PKK υποθάλποντας τρομοκράτες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.
Οι δηλώσει Σοϊλού προκάλεσαν την αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν γίνονται pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ κατηγόρησαν την Άγκυρα πως εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Στις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών, οι βουλευτές επισήμαναν στον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν ότι παρουσιάζει μία θεωρία συνωμοσίας της Δύσης εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν ισχύει.

Ads

“Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανούσος Βολουδάκης