Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση πώλησης οικοπέδων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Βουλιαγμένη, στη θέση Λιμανάκι Μαλτσινιώτη. Ήδη ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από πολύμηνες έρευνες, διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, ηθική αυτουργία, άμεση συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Ads

Μετά από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κατέληξε στην άσκηση τεσσάρων διώξεων in rem: απιστία σε βάρος ΝΠΔΔ (όπως είναι η Εκκλησία δηλαδή) άνω των 150.000 ευρώ, άμεση συνέργεια στην απιστία και ηθική αυτουργία, και ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ. Και οι τέσσερις διώξεις γίνονται βάσει του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και οι ποινές προοιωνίζονται βαρύτατες για όσους φυσικά αποδειχθεί η ενοχή τους στο ακροατήριο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να διαβιβαστεί ο φάκελος σε ανακριτή ο οποίος θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις πιθανές ευθύνες. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της Αυγής, ο εισαγγελέας έχει ήδη λάβει 12 ανωμοτί καταθέσεις. Διευκρινίζεται πάντως ότι ο εισαγγελέας δεν κάλεσε κληρικούς κατά την προκαταρκτική εξέταση.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση την κορυφή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεδομένου ότι είχε, δια της Ιεράς Συνόδου, απονείμει σε δημόσια ανακοίνωσή της τα εύσημα στην ηγεσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), δηλαδή τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο και τον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, Αντ. Ζαμπέλη για την επίμαχη αγοραπωλησία.

Ads

Το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης

Στις 15 Ιουνίου 2009, η ΕΚΥΟ πώλησε 4 στρέμματα στη θέση Λιμανάκι Μαλτσινιώτη της Βουλιαγμένης, αντί 14 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτη, με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν προχώρησε στην πάγια διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού, με το επιχείρημα ότι ο εν λόγω ιδιώτης είχε καταπατήσει την έκταση. Όπως προέκυψε πάντως από τη δημοσιογραφική έρευνα της Αυγής, ο συγκεκριμένος ιδιώτης, με οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είχε αποβληθεί από αυτήν.

Σε ελάχιστο διάστημα, τα 4 στρέμματα μεταπωλήθηκαν από τον ιδιώτη αντί 15,5 εκατομμυρίων σε τρεις off shore εταιρείες με κοινή έδρα. «Καινοφανές εξάλλου το γεγονός ότι στην α’ φάση της αγοραπωλησίας ο ιδιώτης -και οδοκαθαριστής στο επάγγελμα, όπως έχει γραφεί- πλήρωσε με τρεις επιταγές και με τις ίδιες επιταγές σε μεταγενέστερο χρόνο, οι off shore εταιρείες αγόρασαν από εκείνον την παραδεισένια έκταση» σημειώνει το ρεπορτάζ της Αυγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, ζήτησε από τους συνεργάτες του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έως ότου προσωποποιηθούν οι διώξεις από τον τακτικό ανακριτή. Εάν η κατάσταση δεν αποσαφηνιστεί, το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Οκτώβριο.