Ads

 Σε αργία τέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων της ΕΥΠ, με τη κατηγορία της κατασκοπείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν ένα από τα παλιά πρώην επιτελικά στελέχη της ελληνικής αντικατασκοπείας -που διατηρούσε θέση-κλειδί στις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες- κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για κατασκοπεία, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. Επρόκειτο για μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας,που αποκάλυψε την δημιουργία ενός παρακρατικού “παραμάγαζου”, σχολιαζει το theinsider.gr που αποκαλυπτει την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, το στέλεχος της ΕΥΠ κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο. Τα απόρρητα στοιχεία είχαν βρεθεί σε φωριαμό μέσα στο γραφείο του, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2010.

 

Ανάμεσα στα έγγραφα που εντοπίστηκαν ήταν και εκατοντάδες πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και σειρά στοιχείων για έρευνες των μυστικών υπηρεσιών κυρίως σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον υπήρχε ένας ογκώδης φάκελος που αναφερόταν σ΄ ένα δορυφορικό σύστημα εποπτείας των συνόρων, δεκαεπτά σελίδες από διαγωνισμό πρόσληψης στην ΕΥΠ στις 6 Μαρτίου του 2000, 114 διαγωνίσματα υποψηφίων για την ΕΥΠ, δελτία από τέσσερα ψυχομετρικά τεστ υποψηφίων και άλλα.

Ads

 

Το σκάνδαλο ξέσπασε στα μέσα Μαΐου. Οι πολιτικοί υπάλληλοι της ΕΥΠ ξαφνιάστηκαν, όταν ένα πρωί εισαγγελικός λειτουργός που εποπτεύει τις έρευνες «σφράγισε» το γραφείο του πρώην επιτελικού στελέχους και έβαλε σε εικοσιτετράωρη βάση αστυνομικό φρουρό να το φυλάει.  Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, παραπάνω από δέκα στελέχη της ΕΥΠ, με τη συνεργασία ιδιωτών, δημιούργησαν… κολέγιο στην οδό Ακαδημίας, για να δίνουν, έναντι αμοιβής, ανύπαρκτα πτυχία σε πράκτορες!