Αναγγελία νέων μέτρων λιτότητας κάνουν μέσω συνέντευξης τους στην εφημερίδα L’ ECHO, o καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Ο κ. Χαρδούβελης όταν ερωτάται αν ο ελληνικός λαός που γίνεται φτωχότερος με εκπληκτική ταχύτητα είναι έτοιμος να υποστεί ένα έβδομο πρόγραμμα λιτότητας, σπεύδει ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει και νέο πρόγραμμα που έρχεται τον Ιούνιο. 

Ads

Αναφορικά με τη μείωση του κατώτατου μισθού, σημειώνει πως προτιμήθηκε από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελούσε μια επιπλέον οριζόντια μείωση του μισθού του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο κατώτατος μισθός «είναι αυξημένος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Επισήμανε δε, ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα είχε προκαλέσει διψήφια μείωση. 

“Καταφέραμε να αποφύγουμε την επιλογή που μας πρότειναν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, μια επιλογή που θα μας είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Πρόκειται για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ήτοι μια επιπλέον οριζόντια μείωση του μισθού του ιδιωτικού τομέα της τάξης του 15%. Αυτή η κίνηση θα είχε προκαλέσει φέτος διψήφια ύφεση. Την αποφύγαμε”, είπε.

Ads

Όσον αφορά τις εκλογές, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εκφράζει την εκτίμηση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν την πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζει ότι το θέμα των εκλογών αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και πως κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το θέμα.

Σημειώνει δε, πως ακόμη κι αν διεξαχθούν εκλογές στα τέλη Απριλίου είναι ευθύνη των δυο κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου η δημόσια διοίκηση να εφαρμόσει τα όσα νομοθετήθηκαν ανεπηρέαστη από τις εκλογές.